Az ENSZ és a katolikus egyház képviselőinek adja át a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai gerillaszervezet az általa hetekkel ezelőtt foglyul ejtett külföldi személyeket, miután Alvaro Uribe kolumbiai államfő elfogadta az ELN erre vonatkozó javaslatát.

Az államfő döntését kedden jelentette be egy egyházi forrás, miután Uribe Bogotában találkozott a túszok szabadon bocsátásán fáradozó katolikus egyház képviselőjével. Az ELN hétfőn este jelentette be, hogy el kívánja engedni hét külföldi foglyát, ám ehhez feltételül szabta, hogy egyebek közt az ENSZ képviselőit is magában foglaló küldöttség jelenlétében bocsáthassa szabadon a túszokat.

A gerillák hat hete tartanak fogságban egy baszk nemzetiségű spanyol állampolgárt, négy izraelit, egy brit és egy német állampolgárt. A fegyveresek szeptember 12-én az észak-kolumbiai Sierra Nevada térségében kerítették hatalmukba a külföldieket.

A mostani megállapodás szerint a foglyok szabadon engedésekor Sierra Nevadában jelen lesz az ENSZ és a katolikus egyház képviselőiből álló küldöttség, amely felméri a helyi humanitárius állapotokat. A bizottságnak tagja lesz Francisco Galan, az ELN egyik - jelenleg egy kolumbiai börtönben őrzött - vezetője is.

Az ELN a jövő héttől kezdve engedi el túszait, s elsőként a spanyol állampolgár szabadságát kívánja visszaadni.