Külföldiek lehettek a bagdadi robbantók

Külföldiek állhatnak a hétfői pusztító robbantássorozat hátterében – állítják az iraki polgári kormányzat amerikai-brit vezetői. Állításaikat arra alapozzák, hogy a robbantásokat öngyilkos merénylők hajtották végre, ez a módszer pedig nem jellemző az iraki gerillákra. Colin Powell amerikai védelmi miniszter a merényletek ellenére arra kérte a segélyszervezeteket, hogy maradjanak Irakban. Ugyanakkor autóbombát robbantott fel kedden egy öngyilkos merénylő Fallúdzsában. A detonáció a merénylővel együtt öt embert ölt meg.

"Az összes bombatámadást öngyilkos merénylők követték el. Ez a taktika külföldi terroristákra vall, és nem azokra a Szaddámhoz hű elemekre, akiket még mindig nem sikerült levadászni." - jelentette ki Jeremy Greenstock, az amerikaiak vezette iraki közigazgatás brit képviselője a hétfői merényletekről.

A hétfői volt a legvéresebb nap Irakban azóta, hogy az országban májusban véget értek a hadműveletek. Mentőautóba rejtett pokolgépet robbantottak a Nemzetközi Vöröskereszt iraki központjánál, ezenkívül az öngyilkos merénylők három rendőrőrsöt robbantottak fel autóbombákkal, a negyedik rendőrőrs elleni támadást sikerült megakadályozni. A merénylő itt egy szír állampolgár vol. A robbantások harmincöt mebert öltek meg a sebesültek száma kétszázra tehető.

Biztonságpolitikai szakértők szerint a merényletek szervezettsége és az alkalmazott módszerek egyértelműen Irakon kívüli terrorszervezetekre utalnak. Az öngyilkos merénylet és a civil célpont egyértelműen az al-Kaida mesterjegyévé vált az utóbbi években - állítják a szakértők.

Ugyanakkor az Észak-Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka, Raymond Odierno dandártábornok szerint katonái az ellenállók ellen folytatott harcok során nem találkoztak külföldiekkel.

A Nemzetközi Vöröskereszt az iraki központját ért hétfői támadás után azt fontolgatja, hogy munkatársai nagy részét kivonja az országból. Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminisztere viszont arra szólította fel a nemzetközi segélyszervezeteket, hogy maradjanak Irakban. Powell azzal indokolta kérését, hogyha a segélyszervezetek az ENSZ-hez hasonlóan kivonják munkatársaikat Irakból, az a terroristák győzelmét jelentené.

Autóba rejtett pokolgép robbant kedden az iraki Fallúdzsában egy rendőrőrs közelében. Az öngyilkos merénylő által működésbe hozott pokolgép vele együtt öt embert ölt meg. A merénylő egy kis személygépkocsi robbantott fel a Bagdadtól ötven kilométernyire nyugatra fekvő város rendőr-főkapitányságától száz méterre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK