Románia szerint alkotmánysértő Tőkés mozgalma

A román állam szerint törvénytelen a Tőkés László kezdeményezésére a hétvégén megalakult Székely Nemzeti Tanács. A részben ebből a szervezetből decemberben alakuló Magyar Nemzeti Tanács tanács Székelyföld autonómiáját követeli. A román alkotmány azonban kimondja az ország oszthatatlanságát, ezért a román kormány szerint a mozgalom alkotmánysértő. A tanács működését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - melynek korábban Tőkés tiszteletbeli elnöke volt - sem támogatja.

A román állam nem fogadhatja el az úgynevezett székely tanácsok és székek létezését - jelentette ki kedden Gabriel Oprea, a román kormány közigazgatásért felelős minisztere. Oprea a Mediafax hírügynökségnek leszögezte: a székely nemzeti tanácsok megalakulásának jogi értelemben nincs semmilyen következménye. "A helyi autonómia a törvényesen megalakult tanácsok útján valósul meg" - mondta.

Oprea arra reagálva nyilatkozott, hogy a hétvégén Sepsiszentgyörgyön megtartotta alakuló ülését a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amely autonómiát követel a Székelyföldnek. A szervezet Tőkés László királyhágó-melléki református püspök kezdeményezésére jött létrete. Hargita, Maros és Kovászna megye településein alakultak meg kora ősszel helyi szervezetei. Várhatóan további nemzeti tanácsok alakulnak az ősszel Románia magyarok lakta településein, és decemberben közös képviseletükre létrejön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.

Oprea emlékeztetett arra, hogy a román alkotmány szerint Románia egy és oszthatatlan. Mint mondta: így a helyi autonómiára vonatkozó és a törvényes feltételektől eltérő bármilyen kezdeményezés vagy lépés törvénytelennek minősül. Hozzátette: "Amennyiben az úgynevezett székely tanácsok tagjai a román állam alapvető értékeivel szemben lépnek fel, a társulásra, egyesülésre vonatkozó joggal, a helyi autonómiával vagy a jogállam bármely más szabályával ellentétes tevékenységet fejtenek ki, akkor cselekedeteiket nem fogják megtűrni, s felelősségüket szigorúan a törvényes rendelkezéseknek megfelelően állapítják majd meg".

Az SZNT alakulóülését követően az ellenzéki Demokrata Párt (PD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes Nagy-Románia Párt (PRM) vezetői azt követelték, hogy a román hatóságok foglaljanak állást a székelyföldi autonómiatörekvésekkel kapcsolatban. A megbízott közigazgatási miniszter keddi nyilatkozata az első hivatalos állásfoglalás volt ez ügyben a román állam részéről.

Az SZNT működését nem támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sem. Az RMDSZ a tanácsok alakulásakor úgy döntött, hogy akár kizárással is büntethetik, akik az új szervezetbe is belépnek.

Korábban a települési tanácsok megalakulása előtt a román rendőrség több szervezőt is zaklatott. Többek között Marosvásárhely alpolgármesterét is kihallgatták, mert szórólapokat és plakátokat találtak nála, melyek a tanácsok megalakulására hívta az embereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK