Szaúdi terrorveszélyre figyelmeztet Amerika

Terrortámadásoktól félti a nyugati légitársaságok szaúd-arábiai képviseleteit az Egyesült Államok. A rijádi amerikai nagykövetség közleményben figyelmeztetett, miszerint hiteles információja van arról, hogy terroristák újabb merényletekre készülnek.   

Washington ismét figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ha nem létfontosságú, ne utazzanak Szaúd-Arábiába. "Hiteles információnk van arról, hogy terroristák nyugati légitársaságok érdekeltségeit célozták meg Szaúd-Arábiában" - áll a rijádi amerikai nagykövetség közleményében.

A nagykövetség szombaton már figyelmeztette a Szaúd-Arábiában élő amerikai állampolgárokat: legyenek roppant éberek és óvatosak, mert feltételezhető, hogy az arab országban tevékenykedő terroristák támadásokat időzítenek a hétfőn kezdődött ramadán (a muzulmánok böjti hónapja) idejére.

Nagy-Britannia pénteken, Ausztrália pedig szintén szombaton adott ki hasonló figyelmeztetést saját állampolgárainak. Mindkettő szerint terroristatámadások valószínűek a közeljövőben Szaúd-Arábiában nyugati országok állampolgárai ellen.

Öngyilkos merénylők robbantásokat hajtottak végre májusban a királyság fővárosában, Rijádban egy nyugatiak lakta lakótelep ellen. 35 ember vesztette akkor életét, köztük kilenc amerikai. A szaúd-arábiai hatóságok nagyszabású hajtóvadászatot rendeztek e támadássorozat után az országban megbújó terroristák ellen, és csaknem hatszáz gyanúsítottat őrizetbe vettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK