Lengyelország egész területéről másfél-kétezer taxis vett részt kedden azon a nagyszabású, Varsó belvárosát megbénító demonstráción, melyen a lengyel személyszállítók egy hónapon belül másodszor tiltakoztak a lengyel fővárosban a mobil pénztárgépek bevezetése ellen.

A taxikban rendszeresítendő pénztárgépeket, amelyek révén az utasok szabályos áfás számlát kapnának, 2004. január elsejétől kellene üzembe állítani a pénzügyminisztérium rendelete szerint. A taxisok tiltakoznak, mert szerintük a jelenlegi taxiórák is alkalmasak az adónyilvántartásra. Sokallják a pénztárgép 2200 zlotys (120 ezer forint) költségét is.

A korábbi pénzügyminiszter, Marek Belka által 2001 decemberében kiadott rendelet bevezetését a tiltakozások miatt többször elhalasztották. A taxis érdekvédelmi szervezetek közölték, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg az eredményre nem vezet. Azt is kilátásba helyezték, hogy összefognak a bányászokkal és más elégedetlen társadalmi csoportokkal a kormány megbuktatása érdekében.

A keddi forgalomlassító akcióban a taxisok szerint három és fél ezren vettek részt. Képviselőik szerint a pénzügyminisztérium nem hajlandó tárgyalni velük, ezért folyamodtak a tiltakozásnak ehhez a módjához. Petíciót adtak át a minisztérium épületében, majd küldöttségük a szejm és az elnöki palota elé vonult. Közölték, hogy amennyiben a hatóságok továbbra sem állnak szóba velük, polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak.

Kora este még mindig zajlott a tiltakozó akció, a taxisok megbénították Varsó egyik ütőere, a Swietokrzyska utca forgalmát. A pénzügyminisztérium szóvivője közölte, hogy nem fognak tárgyalni a taxisokkal, mert a törvények betartása nem lehet vita kérdése.