Újabb zsaroló rendőröket lepleztek le Oroszországban

Olyan újabb, főleg zsarolással foglalkozó alvilági csoportot lepleztek le Oroszországban, amelynek egykori és jelenlegi rendőrök is tagjai voltak - közölte a belügyminisztérium kedden. A bűnbanda vállalkozókat zsarolt meg, pénzt csikart ki tőlük azért, hogy a hatóságok ne zaklassák őket. A csoport rendszeresen védelmi pénzeket fizettetett.

A belügyi tárca a nyomozás titkosságára hivatkozva nem közölt egyéb részleteket, azt sem tudni, hogy eddig kiket vettek őrizetbe és hol tart a vizsgálat. A RIA Novosztyi hírügynökség értesülése szerint az ügyben kutatásokat folytattak a belügyminisztérium egyik épületében, valamint a rendőrség gazdasági bűnözéssel foglalkozó főosztályának helyiségeiben.

A híriroda szerint a rendőrség egyik volt tisztjét, bizonyos Szergej Kudinovot akkor tartóztatták le, amikor kétezer dollárt fogadott el egy bolt vezetőjétől "cserébe" azért, hogy a vállalkozásnál ne indítsanak vizsgálatot a bűnüldöző szervek. Kudinov állítólag további tízezer dollárt kért azért, hogy leállítson egy másik, folyamatban lévő ellenőrzést.

Oroszországot nyáron rázta meg az úgynevezett "váll-lapos farkasemberekként" elhíresült rendőri bűnbanda ügye. A bűnszövetkezet ellen az a vád, hogy hamis bizonyítékok alapján nagy összegeket zsaroltak ki ártatlanul megvádolt emberektől, és védelmi pénzeket szedtek.

Az orosz főügyészség júliusban vádat emelt Vlagyimir Ganyejev polgári védelmi altábornagy ellen, akit a bűnszövetkezet létrehozásával, zsarolással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolnak. Ganyejev a vádirat szerint legalább 700 ezer dollárt zsarolt ki az áldozatoktól. Ha a vádak beigazolódnak, 20 év szigorított börtönbüntetés vár a tábornokra.

Az a gyanú is felmerült, hogy a bűnöző rendőrök bérgyilkosságokban is érintettek voltak. Különböző források szerint az ügyben összesen akár 130 rendőr is rács mögé kerülhet.