Több mint 650 ezer tonna hadianyagot kell megsemmisíteni Irakban, ami legalább öt évig fog tartani - közölte szerdán az amerikai erők egyik ezredese.

Az újságíróknak nyilatkozó Bill Darley ezredes hozzátette, hogy jelenleg ennyiről van tudomásuk, de ez a mennyiség akár egymillió tonnára is nőhet. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államoknak 1,8 millió tonna lőszere van, tehát még háromszor annyi sem, de lehet, hogy csak a kétszerese - mondta.

Az iraki amerikai-brit koalíció az utóbbi egy hónapban naponta száz tonna muníciót semmisített meg az arab országban. Eddig több mint száz titkos lőszerraktárat fedeztek fel a tanyákon és a gyümölcsös kertekben - átlagban minden éjjel egyet -, és intézkedtek afelől, hogy ezekbe polgári személy ne léphessen be - közölte Darley az AFP francia hírügynökség szerint.

A tavasszal elűzött iraki elnök, Szaddám Huszein rendszere több milliárd dollárt költött fegyverkezésre, és a koalíciós erők támadása előtt a fegyvereket - a jelek szerint - szétosztották a rendszer hívei között szerte az országban.