Nem vonul ki Irakból, de csökkenti munkatársai számát a Nemzetközi Vöröskereszt. A segélyszervezet két munkatársát veszítette el a bagdadi székházát hétfőn ért öngyilkos merényletben. A vöröskereszt úgy döntött, hogy nem kockáztatja tovább külföldi alkalmazottai életét. Ugyanakkor a kedden elesett két amerikai katonával együtt a megszálló amerikai csapatok soraiból mostanra Irakban több áldozatot szedett a béke, mint a háború.

A Nemzetközi Vöröskereszt úgy döntött, hogy a hétfői, harminchat életet kioltó merénylet után kivonja irakból külföldi alkalmazottai nagy részét. A segélyszervezet székházát hétfőn érte öngyilkos bombatámadás, amelynek két vöröskereszt alkalmazott is áldozatául esett.

A merénylet után Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminisztere arra kérte a segélyszervezetet, hogy változatlanul folytassa tevékenységét, és ne vonja ki munkatársait Irakból. Powell szerint, ha a szervezet teljesen elhagyná az országot az egyértelműen a terroristák győzelmét jelentené.

A Vöröskereszt az után döntött nemzetközi csapatlétszámának csökkentéséről, hogy egy másik segélyszervezet, az Orvosok Határok Nélkül is kollegái nagy részének hazahozatala mellett döntött.

Ugyanakkor a Vöröskereszt kijelentette, nem szünteti meg tevékenységét Irakban, az intézkedés pusztán a nemzetközi alkalmazottak biztonságát szolgálja. A Vöröskereszt jelenleg harminc külföldi és hatszáz iraki munkatárssal dolgozik az országban.

A keddi támadásban, amely két amerikai katona életét oltotta ki 115-re emelkedett a hadműveletek befejezése óta harcban elesett amerikai kat6onák száma. Ez már meghaladja a háború során elesettek számát. Ugyanakkor egy civil szervezet vizsgálatából kiderült, hogy a háborúban eddig összesen 13000 iraki halt meg, közülük 4300 a civil áldozatok száma.