Leváltották a Brit Konzervatív Párt vezérét

Az előzetes várakozásoknak megfelelően szerda este, több órás szavazási procedúra után leváltotta a brit Konzervatív Párt vezérét és miniszterelnök-jelöltjét, Iain Duncan Smitht az alsóházi tory frakció. A politikus 90:75 arányban vesztette el az ellene indított bizalmatlansági indítvány szavazását.

Iain Duncan Smith két évig, egy hónapig és 16 napig vezette a legnagyobb brit ellenzéki pártot, de az utóbbi hónapokat már szinte folyamatos politikai kartácstűzben töltötte saját parlamenti hátországa részéről. Az ellene irányuló szervezkedés a toryk idei őszi éves kongresszusán vált teljesen egyértelművé, jóllehet akkor még sikerült valamennyire elhallgattatni a belső lázadás vezéralakjait. A Duncan Smith ellen csatasorba állók fő érve az volt, hogy a rendkívül visszafogott stílusú vezér jó eséllyel az egymás utáni harmadik súlyos választási vereségbe vinné bele a pártot.

A toryk először - még John Major miniszterelnöksége idején - 1997-ben, majd már William Hague alatt, 2001-ben szenvedtek katasztrofális vereséget a jelenleg is kormányzó baloldali Munkáspárttól. Iain Duncan Smith az első olyan pártvezér és miniszterelnök-jelölt a modern brit politikatörténetben, akinek nem adatott meg, hogy választási csatát vívjon meg pártja élén, mert már előbb eltávolította őt saját hátországa. A bizalmatlansági indítványhoz szükséges 25 képviselői aláírás előző nap délutánjára gyűlt össze; sokan azt várták, hogy Duncan Smith ezután lemond, de ő közölte, hogy harcba száll a posztért.

Duncan Smithnek a 165 fős alsóházi tory frakció egyszerű többségét kellett volna maga mögé állítania ahhoz, hogy megmaradhasson a párt élén, és így az árnyékkormány miniszterelnök-jelölti posztján. Ez azt jelenti, hogy nyolc szavazat hiányzott a most menesztett vezér győzelméhez. A pártszabályzat egyértelmű előírásai szerint Duncan Smith ezek után nem indulhat a most kezdődő vezérválasztási küzdelemben, amelynek legesélyesebb befutójaként politikai megfigyelők és a fogadóirodák egyaránt Michael Howardot, a Major-kormány volt belügyminiszterét, Duncan Smith árnyékkormányának eddigi pénzügyminiszter-jelöltjét tartják. A nagy brit fogadási cégeknél kedd este 2:1 eséllyel lehetett megjátszani Howard győzelmét.

A tory párt EU- és európárti balszárnyának vezéralakját, a rendkívüli tekintélyű Kenneth Clarke-ot - éppen túlzottan "Európa-barátnak" tartott politikája miatt - most sem tartják esélyesnek; a fogadóirodák kedden 12:1-es eséllyel vettek fel pénzt Clarke győzelmére. Iain Duncan Smith a kedd esti szavazás után tett nyilatkozatában hivatalosan is bejelentette távozását. Azt mondta: jóllehet ő már nem lesz "a XXI. század első brit konzervatív kormányának" vezetője, továbbra is hisz abban, hogy a következő brit miniszterelnököt a konzervatívok adják majd.