A kínai parlament elnöke rávette Észak-Koreát, hogy folytassa a hatoldalú tárgyalásokat atomprogramjáról. Észak-Korea ugyanakkor kikötötte, hogy Phenjanhoz hasonlóan az USA-nak is tennie kell a megegyezésért. A tárgyalások folytatásáról még Pekingben kötött nem hivatalos megállapodást a hat fél, Észak-Korea korábbi kijelentései alapján azonban biztosnak tűnt, hogy az ország nem folytatja a hatoldalú tárgyalásokat atomprogramjáról.

Észak-Korea beleegyezett abba, hogy folytatja a hatoldalú tárgyalásokat atomprogramjáról. Phenjan szemléletváltozása az után következett be, hogy csütörtökön Észak-Koreába látogatott Wu Bangguo, a kínai parlament elnöke.

Kim Dzsing Il észak-koreai vezető a kínai politikussal folytatott eszmecsere után jelentette be, országa kész folytatni a hatoldalú tárgyalásokat. Az észak-koreai vezető kijelentette, ragaszkodik ahhoz, hogy a tárgyalások az "egyidejű cselekvés" elve szerint folyjanak - tudósít a kínai Xinhua hírügynökség.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok, és Észak-Korea egyidejűleg terjessze be egymással szembeni követeléseit, melyeket a megállapodás után nem követhetnek újabbak. A követelések Észak-Korea részéről az USA békegaranciáján kívül minden bizonnyal gazdasági és diplomáciai természetű pontokkal egészülnek ki.

A koreai atomválság tavaly októberben tört ki, amikor Amerika kijelentette, hogy Észak-Korea egy 1994-es egyezményt felrúgva újraindította atomlétesítményeiben a munkát, és atomfegyvert épít.

Phenjan kezdetben tagadta a vádakat, azonban az augusztusi, Pekingben megtartott hatoldalú tárgyalások után kijelentette, hogy nyolcezer olyan nukleáris fűtőelemmel rendelkezik, amelyekből atomfegyver is építhető.