Betiltották a halloweent a moszkvai iskolákban

A moszkvai iskolák vezetősége betiltotta a halloween megünneplését a moszkvai iskolákban. Ugyanakkor az ortodox egyház is tiltakozott a gyerekek körében népszerű angolszász ünnep megtartása ellen, a két testület érvei azonban homlokegyenest különböznek.

A moszkvai iskolák szakfelügyelete és az ortodox egyház egyaránt elítélte a halloween megünneplését a moszkvai iskolákban. Az oktatás felügyeletével megbízott moszkvai szerv egyenesen betiltotta a péntek estére tervezett iskolai ünnepségeket.

Az szakfelügyelők szerint nem helyénvaló, hogy az iskolában vallási ünnepet ülnek meg a diákok, legyen az akár a kereszténység előtti időkből származó pogány ünnep. A szakfelügyelet azt is kifogásolta, hogy az angolszász területen népszerű halloweent a szülők többsége nem is ismeri.

Az ortodox egyház ugyanakkor a démoni erőktől félti az orosz ifjúságot. Az egyház képviselői azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a démoni figurákkal való, halloweenkor szokásos viccelődés, a gyerekek számára elfogadhatóvá teszi a gonoszt - tudósít a BBC News.

A halloween angolszász területen, elsősorban az Egyesült Államokban népszerű ünnep, melyet a katolikus Mindenszentek előestéjén tartanak. Az ünneplés sok kereszténység előttről eredeztethető hagyományt és szokást tartalmaz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK