Még napokba telhet a kaliforniai lángok megfékezése

Több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal Dél-Kaliforniában. A munkát a változó irányú szél és a mentésben részt vevők kimerültsége is nehezíti. Az állam főerdésze szerint még egy hétbe is beletelhet, mire sikerül elfojtani a tüzet. A károkat ugyan csak a tűz eloltását követően tudják pontosan felmérni, de máris 2 millió dolláros összeget emlegetnek a hatóságok.

"Körülbelül egy héten belül reményeink szerint kialszik a tűz" - nyilatkozta a CNN-nek Andrea Tuttle, kaliforniai főépítész, hozzátéve, hogy nem lehet tudni, mikor támad fel a szél, vagy változik meg az iránya.

Csütörtökre 9 fokkal esett a hőmérséklet Los Angelesben, és a levegő nagy páratartalma is segített néhány helyen elfojtani a tüzet. A szél azonban elérte a 40 mérföld per órás erősséget, ami megnehezíti a tűzoltók munkáját.

A tűzvésznek eddig 20 halálos áldozata van, köztük egy tűzoltó. Több mint 300 ezer hektárnyi terület leégett, 2600 ház romba dőlt, közölték a tűzoltók. San Diego környékén több mint 110 ezer hektárnyi cédruserdő égett le. A károkat körülbelül 2 milliárd dollárra becsülték idáig, de a teljes kárfelmérés csak a tűz eloltása után történhet meg.

Közben megkezdték a károsultak segélyezését, szerda óta adnak támogatást azoknak, akik regisztrálták magukat. Gray Davis leköszönő kormányzó arra kérte a nemrég megválasztott Arnold Schwarzeneggert, hogy kérje a szövetségi kormánytól: járuljanak hozzá a lehető legnagyobb mértékben a tűzoltási és segélyezési költségekhez.

George Bush amerikai elnök csütörtökön aláírt egy nyilatkozatot, miszerint katasztrófa-sújtotta övezetté nyilvánítják az érintett területet, és ezzel megnyílt az út a szövetségi segélyek előtt. A tűzoltáshoz Arizonából, Új-Mexikóból, Coloradóból és Washingtonból, illetve Kanadából érkezett segítség. A katonaság pedig helikoptereket adott kölcsön.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK