Helikopterrel hoztak le szombaton két fenn rekedt hegymászót a Mont Blancról. A német és a magyar hegymászót csütörtökön sodorta el egy lavina. A mentőket mobiltelefonon értesítették a 3600 méter magasan található menedékházból.

Helikopterrel hozták le a Mont Blancról a fenn rekedt hegymászókat: egy német fiatalasszonyt és magyar társát - közölték a hegyi mentők. A 28 éves német fiatalasszony és a 29 éves magyar származású férfi a németországi Burbarchból érkezett a Mont Blanc-túrára. Eegészségi állapotuk jó, csak kiszáradtak - jelentette az AFP francia hírügynökség. A két hegymászót már a helikopterben megvizsgálta egy orvos, majd leszállás után saját lábukon távoztak.

A pár kedden indult neki a legmagasabb európai hegycsúcs meghódításának, de csütörtök reggel elsodorta őket egy lavina, amelyből sikerül kikapaszkodniuk. A mentőket mobiltelefonon értesítették a 3600 méter magasan található Simon menedékházból.

"Meglehetősen rosszul mérték fel az időjárási viszonyokat"  - jegyezte meg Stéphane Bozon, a hegyi mentőcsapat vezetője. Mint mondta, annak köszönhetik megmenekülésüket, hogy közel volt a menedékház. Ez utóbbi óvta meg őket a hidegtől, valamint a 100-140 kilométer/óra sebességgel tomboló széltől, amely a mentőket megakadályozta abban, hogy a hegyi utakon közelítsék meg a bajbajutottakat.

Pénteken, amikor még kevesebbet lehetett tudni a hegymászókról, a hírügynökségek azt írták, hogy két magyar alpinista rekedt a hegyen.