Súlyos összecsapások Afganisztánban, 19 halott

Két súlyos összecsapás alakult ki Afganisztán északi, illetve déli részén a hatalmon lévő erők között. A dél-afganisztáni Hilmend tartományban a katonák és rendőrök közötti heves összetűzésben két katonai parancsnok, legkevesebb öt rendőr, valamint kilenc polgári személy is életét vesztette.

Hadzsi Pir Mohamed, a tartomány kormányzójának helyettese elmondta: a két csoport közötti pénteki - öt órán át tartó - összecsapás során rakétákkal és nehézfegyverekkel lőtték egymást a szomszédos tartományi székhelytől, Kandahártól 150 kilométerre nyugatra fekvő Girisk város lakónegyedében.

Egyelőre nem tudni, hogy az egyaránt Hamid Karzai államfőt támogató rendőrök és katonák között mi váltotta ki az összetűzést és ki kezdte a lövöldözést. Az alkormányzó úgy tájékoztatott, hogy az összecsapásban két katonai parancsnok és három rendőr halt meg. Elmondta, hogy az egyik parancsok szorosan együttműködött az amerikai katonákkal Hilmend tartományban az al-Kaida terrorszervezet tagjai és a tálib fegyveres utáni hajszában - írta az AP.

Hádzsi Abdul Kadusz giriski rendőrfőnök viszont azt közölte az amerikai hírügynökséggel, hogy nyolc rendőr esett el harcban, amikor helyi katonák rakétákkal támadtak a rendőrség székhelyére. Szavai szerint a katonák tizenhét rendőrt elhurcoltak. Egy katonai forrás szerint a házakba, illetve boltokba becsapódó rakéták három nő és hat férfi életét oltották ki.

Az észak-afganisztáni Szári-Pul tartományban pénteken Abdul Rasid Dosztum üzbég hadúr és Usztad Atta Mohammad tádzsik parancsnok erői között alakult ki fegyveres incidens, amelynek során legkevesebb öt katona életét vesztette. Hárman közülük Dosztum, kettő pedig Atta híve - jelentette a Reuters brit hírügynökség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK