A magyar katonák maradnának Irakban

Az iraki magyar szállítókontingens tagjainak többsége szeretné meghosszabbítani szolgálatát; a Magyar Honvédség a héten elkezdi a váltási feladatok, illetve az új állomány felkészítésének tervezését - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese.

Bocskai István minderről azután beszélt, hogy hétfőn délután az Országgyűlés nagy többséggel hozzájárult a az iraki magyar misszió februárban lejáró mandátumának meghosszabbításához. Mint mondta, a hétvégén kiértékelt felmérés szerint az Irakban tevékenykedő 300 magyar katona 72 százaléka szeretné meghosszabbítani legalább három hónappal szolgálatát, és közülük sokan akár hat hónapra is maradnának.

Bocskai István elmondta, hogy november 7-én tartják azt a haderőtervezési konferenciát, amelyen az iraki misszió feladataiban részt vevő országok közlik, hogy milyen szerepet vállalnak a továbbiakban. A főigazgató-helyettes elmondta, hogy teljes kontingensnyi állományt, azaz újabb 300 katonát fognak kiválogatni és felkészíteni a feladatra. Az azonban csak később dől majd el, hogy a már kint szolgálók közül hány hosszabbíthatja meg szolgálatát.

A múlt héten Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke hangsúlyozta, hogy nagy előnye van annak, ha a már tapasztalattal rendelkező katonák együtt dolgoznak az újonnan érkezőkkel. Mint mondta, a váltóállomány felkészítése során figyelembe veszik az eddigi tapasztalatokat, így sokkal célirányosabb lehet a katonák felkészítése.

A távirati iroda úgy értesült, hogy - bár volt ilyen kérés a missziót vezető lengyel parancsnokság részéről - a Magyar Honvédség nem kívánja bővíteni a magyar szállítózászlóalj működési területét Irakban, így a továbbiakban is az ország közép-déli körzetében tevékenykednek majd a magyar katonák.