Del Ponte újabb vádemelést jelentett be

Tizenhárom újabb vádemelést tesz a hágai Nemzetközi Törvényszék a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök miatt - jelentette be kedden Bécsben Carla del Ponte, az ENSZ-törvényszék főügyésze. Megerősítette, hogy a törvényszék a jövő év végéig szeretné befejezni a nyomozást az összes vádemelési ügyben, és úgy tervezi, hogy 2010-ig befejezi a munkáját.

A főügyész az osztrák fővárosban tartott sajtóértekezletén ismét teljes együttműködésre szólította fel a volt Jugoszlávia valamennyi utódállamát, kiemelve, hogy Hága mindenekelőtt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, Ratko Mladic volt boszniai szerb főparancsnok és Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok kiadatását várja tőlük.

A főügyész szóvivője szerint Carla del Ponte mindenekelőtt azért érkezett Bécsbe, hogy az osztrák külügyminisztériumban elérje: Ausztria gyakoroljon nagyobb nyomást a délszláv államokra a hágai törvényszékkel való együttműködés eredményesebbé tétele érdekében. Carla del Ponte elfogadhatatlannak nevezte, hogy jelenleg 21 hágai gyanúsított van szökésben.

A főügyész mindenekelőtt Szerbiát és a boszniai Szerb Köztársaságot bírálta, mert menedéket biztosítanak háborús bűnösöknek. Tétlenséggel vádolta a Banja Luka-i vezetést, mert nem segíti elő, hogy a Boszniába vezényelt nemzetközi katonai erő (SFOR) elfogja Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt. Azt állította, hogy Karadzic a boszniai Szerb Köztársaságban tartózkodik, állandóan mozgásban van, és időnként Montenegróban is felbukkan. Ratko Mladic volt boszniai szerb főparancsnok viszont Szerbiában van - állította Del Ponte.

Kijelentette, hogy Belgrád nem működik együtt Hágával, akadályozza az együttműködést, nem enged betekintést az archívumaiba. Pedig a szerbiai archívumokba való betekintés nélkül nem tudja bizonyítani a bosznia-hercegovinai népirtás vádját Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök perében - emelte ki.

A főügyész kifejtette, nem ért egyet Gerhard Schröder német kancellárnak azzal a kijelentésével, hogy a horvátországi szerbekkel szembeni kegyetlenkedések miatt körözött Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok ügye nem szabad, hogy Horvátország EU-tagságának a feltételévé váljon. "Gotovina kiadatásának a horvát EU-tagság feltételévé kell válnia" - szögezte le Carla del Ponte.

Kijelentette, hogy a jugoszláv utódállamok maradéktalan együttműködése nélkül a hágai törvényszék nem tudja feladatait elvégezni az évtized végéig. Megerősítette, hogy a törvényszék nyomozást folytat koszovói albánok ellen is. Elmondta, hogy egy vádirat már kész, három most készül, és további két vádiratot is szeretnének még előkészíteni.