Majmok zaklatják az indiai kormányhivatalok dolgozóit. Az állatok teljesen ellepték a kormányépületeket, elriasztják az ügyfeleket, lopkodják a hivatalnokok tárgyait, és éjszakánként élelem után kutatva feldúlják az aktákat. Az állatokat a hinduk védelmükbe vették, a hivatalnokok viszont a bíróságtól várják eltüntetésüket.

Új-Delhiben majmok özönlötték el a kormányépületeket, az ott dolgozók legnagyobb bosszúságára. A majmok harapnak, ellopnak kisebb tárgyakat, tönkreteszik az aktákat, és ijesztgetik az ügyfeleket. Az eset az indiai Legfelsőbb Bíróságig is eljutott, miután a dolgozók keresetet nyújtottak be, követelve, hogy védjék meg őket az állatoktól. A bíróság ugyan igazat adott nekik, és kijelentette, hogy Új-Delhiből el kell tűnniük a majmoknak, de a végrehajtás nehézségekbe ütközik.

Korábban sikertelenül próbálták magas frekvenciájú hangszórókkal elüldözni az állatokat, az a terv pedig, hogy egy távolabbi vidékre telepítsék őket, a helyi vezetők ellenállásába ütközött. "Kérjük, ne etessék a majmokat" - áll a felirat az elnöki rezidenciát, a parlamentet és a kormányhivatalokat magába foglaló épületegyüttesen, egyelőre azonban feleslegesen. A hinduk ugyanis úgy tartják, hogy a majmok Hanuman isten manifesztációi, és rendszeresen etetik a kormányépületek környékén élő állatokat.

Tavaly a majmok a nemzetközi sajtó figyelmét is felhívták magukra, amikor Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatójára érkező újságírókat ijesztegettek. "A veszély különösen éjjel nagy" - mondta az indiai védelmi minisztérium szóvivője. A majmok ugyanis betörnek az irodákba, és élelem után kutatva feldúlják az aktákat.

Békén kellene hagyni őket

Maneka Gandhi, az egykori indiai vezető Indira Gandhi menye, aki a parlament alsóházában dolgozik, úgy gondolja, hogy a majmokat egyszerűen békén kellene hagyni. Az állatok jogaiért küzdő Gandhinak korábban már sikerült megakadályoznia, hogy a kóbor kutyákat ivartalanítsák. Most azért harcol, hogy az elfogott majmokat ne használhassák kísérletekhez.

Tudósok szerint az erdők irtása miatt vándorolnak a majmok a városokba, hogy élelmet keressenek. A városokban pedig gyorsan megtanulják a trükköket, és ravasz zsebtolvajokká válnak, hogy életben maradhassanak. Az egyetlen megoldás az erdők megmentése lenne, különben még több majom özönli el az indiai városokat.