Bissau-Guinea nagykövetének adta ki magát egy férfi Horvátországban. A férfi négy évig képviselte Bissau-Guineát Zágrábban, annak ellenére, hogy a horvát külügyminisztérium nem is tart fenn diplomáciai kapcsolatot az országgal. A szélhámos végül akkor bukott le, amikor horvát állampolgárságért folyamodott.

Négy éven keresztül tévesztette meg a horvát külügyminisztériumot az a férfi, ki Bissau-Guinea nagykövetének adta ki magát. A Dediderio Ostrogon da Costa néven bemutatkozó férfi négy évvel ezelőtt adta át hamis megbízólevelét a külügyminisztériumban. Zágrábban berendezte a "nagykövetséget", és több, Bissau-Guineába szóló vízumot adott ki.

A horvát külügyminisztériumban senkinek sem tűnt fel, hogy Horvátország nem tart fönn diplomáciai kapcsolatot Bissau-Guineával, ezért a "nagykövetség" négy éven keresztül zavartalanul működhetett.

Az ötvennyolc éves férfi akkor bukott le, amikor horvát állampolgárságért folyamodott z illetékes hatóságokhoz - ez ugyanis meglehetősen szokatlan lépés egy nagykövettől. Ekkor derült ki, hogy a férfi diplomata-útlevele hamis. Az Interpol szerint a nevét gyakran változtató férfit gyémántcsempészetért körözik Ausztriában.

A horvát hatóságok a "nagykövettel" együtt öt "diplomatáját" is letartóztatták. Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen előnyöket élvezett hamis diplomáciai státusával a férfi. A horvát hatóságok azt sem tudják, hogy miből fedezte a hamis diplomáciai képviselet működését négy éven keresztül az álnagykövet.