Corneliu Vadim Tudor Securitate-besúgó volt

Corneliu Vadim Tudor szenátor, a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt (PRM) elnöke 1989 előtt besúgó volt - erősítette meg a román tájékoztatási eszközöknek Virgil Magureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alapítója és első igazgatója.

Tudor e múltbeli tevékenységéről már napok óta olvasni és hallani az írott és elektronikus sajtóban, de a pénteken napvilágot látott hírek szerint most először erősíti meg az információkat egy hitelesnek tűnő személy.

Virgil Magureanu 1990 és 1997 között állt az SRI élén. Nyilatkozatából egyértelműen kiderülni látszik: Tudor a Ceausescu-diktatúra 1989-es bukása előtt a politikai rendőrségnek dolgozott. Úgy fogalmazott: a román sajtóban a hét elején megjelent "valamennyi feltételezés megfelel a valóságnak", Tudor a Ceausescu-féle állambiztonság, az egykori Securitate önkéntes munkatársa és besúgója volt.

A volt SRI-igazgató azt is elmondta, hogy 1995-ben Vadim Tudor azzal a kéréssel kereste meg őt: adjon neki olyan bizonyítványt, amely igazolja, hogy nem működött együtt az egykori Securitatéval.

Miután Magureanu visszautasította a nacionalista politikus kérését, a PRM elnöke pártjának lapjában sajtókampányt indított a SRI és annak igazgatója ellen.