Keresetet adott be egy New York-i bíróságra a Dél-afrikai Köztársaság apartheid rendszerének áldozatainak egy csoportja. Az áldozatok képviselői azoktól a multicégektől követelnek kártérítést, amelyek megszegték az ENSZ Dél-Afrika ellen a nyolcvanas években életbe léptetett embargóját. Az áldozatok képviselői azt állítják, hogy a cégek az üzleti haszonért a fajgyűlöleten alapuló rendszert támogatták. A dél-afrikai kormány aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a per esetleg elriasztja az országból a külföldi befektetőket.

A pert azért egy New York-i bíróságon indították az apartheid rendszer áldozatai, mert az Egyesült Államok törvényei lehetővé teszik, hogy külföldiek is pert indíthassanak olyan cégek ellen, amelyek megsértik az emberi jogokat, és az USA területén is folytatnak üzleti tevékenységet - tudósít a BBC News.

Ed Fagan, az áldozatokat képviselő ügyvéd szerint az ügy pontosan megegyezik a holokauszt túlélőinek a svájci bankok ellen megnyert 1998-as perével. A svájci bankoknak 1,2 milliárd dolláros kártérítést kellett fizetniük a túlélőknek, mert a holokauszt idején kisajátították az áldozatok bankbetétjeit.

Az apartheid áldozatai olyan cégektől követelnek kártérítést, mint például a dél-afrikai Anglogold vagy De Beer bányavállalatok, az angol Barclay Bank, vagy az amerikai-német gépkocsigyártó Daimler-Chrysler. A kereset szerint egyes szoftvercégek jelentős nyereségre tettek szert az elnyomó rendszer rendőrségének eladott szoftverekből. A dél-afrikai kormányzat ugyanakkor attól tart, hogy a kártérítési per elriasztja az országból a külföldi befektetőket.