Sevardnadze kész a párbeszédre az ellenzékkel

Eduard Sevardnadze grúz elnök bejelentette, hogy a polgárháború elkerülése érdekében kész párbeszédet kezdeni tüntetéseket szervező ellenfeleivel.

Péntek esti televíziós beszédében ugyanakkor az elnök a grúz belügyekbe való beavatkozással, az ellenzék támogatásával vádolta meg Soros György amerikai magyar milliárdost és alapítványát. "Nehéz párbeszédet ajánlani radikális beállítottságú ellenfeleknek, akik elutaztak az ország minden térségébe és a hatalom elleni tüntetésekre készülnek, de a párbeszédet el kell kezdeni" - idézte Sevardnadze élőben sugárzott televíziós beszédét az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

A vasárnapi törvényhozási választások óta tüntetések hulláma söpör végig a kaukázusi országon. Az ellenzék azt állítja, hogy az Eduard Sevardnadze elnök vezette kormánykoalíció csalt a választásokon. A feszült helyzetet tovább fokozta pénteken, hogy Zugdidi városban fegyveres támadás érte egy ellenzéki tüntetés részvevőit, s többen megsebesültek.

"A párbeszédre azért van szükség, hogy a polgárok szembenállását ne engedjük polgárháborúvá fajulni, amelyről Grúziának szomorú tapasztalatai vannak" (1992-93-ból) - mondta Sevardnadze.

A grúz elnök kifogásolta és méltatlannak nevezte az előzetes eredmények alapján jelentős számú mandátumhoz jutott, "Burdzsanadze-demokraták" (BD) néven emlegetett Grúz Demokrata Párt álláspontját, miszerint nem szabad elismerni a november 2-i választások eredményét, és nem szabad részt venni az új parlament munkájában. Ugyanakkor kijelentette, hogy kész mielőbb találkozni a szombatra tbiliszi tüntetést szervező Burdzsanadze-féle párt és a Nemzeti Demokrata párt vezetőivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK