Amerika felülvizsgálja Irak-politikáját

Sürgősen berendelték a Fehér Házba Paul Bremert, Irak amerikai kormányzóját. Bremer washingtoni vezető tisztviselőkkel folytat tárgyalásokat. A Fehér Ház valószínűleg újragondolja az iraki politikát, és feltehetően átalakítja az ideiglenes kormányzótanácsot is. Egyes jelentések szerint - Afganisztánhoz hasonlóan - ideiglenes államfőt neveznek ki.

Meglepetésszerűen Washingtonba utazott Irak amerikai polgári kormányzója, hogy tárgyaljon az országban kialakult helyzetről. Paul Bremer Colin Powell külügyminiszterrel, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, és más vezetőkkel i tárgyal Washingtonban. 

Egy meg nem nevezett washingtoni tisztviselő szerint a váratlan washingotni útnak az az oka, hogy, "ha döntéseket kell hozni, Bremer jön".

Az egyeztetésen az amerikai vezetés elsősorban arra összpontosított, hogy milyen módon lehet ösztönözni az ország ellenőrzésének fokozatos átadását az ideiglenes kormányzó tanács hatáskörébe. Egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes szerint nem valószínű, hogy Bremernek távoznia kellene posztjáról.

Ideiglenes államfőt neveznének ki

Valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok magára hagyná az iraki ideiglenes kormányzó tanácsot, azonban az lehetséges, hogy a demokratikus intézményrendszer kialakításának felgyorsítása érdekében módosítja annak politikai struktúráját - jelentette az MTI.

A BBC szerint az amerikai vezetés egy - az afganisztánihoz hasonló - ideiglenes államfő kinevezését fontolgatja. Jack Straw brit külügyminiszter szerint ezzel az eredetileg tervezettnél jóval hamarabb átadhatnák a hatalmat az irakiaknak.

A főkormányzó a hirtelen jött utazás miatt lemondta az Irakba látogató Leszek Miller lengyel kormányfővel tervezett találkozóját.

Közben a kormányzótanács soros elnöke, Dzsalal Talabani közölte, szükség van egy ideiglenes kormányra - még az új iraki alkotmány megalkotása előtt.

Túl sok a támadás

Az iraki amerikai vezetést egyre nagyobb gond elé állítják a szaporodó terrortámadások, és nem elégedettek az ideiglenes kormányzótanács teljesítményével sem - írja a BBC.

Az amerikai veszteségek napról napra nőnek, legutóbb kedden történt támadás, amikor több rakétát lőttek ki ismeretlenek a bagdadi amerikai vezetés megerősített támaszpontjára. A támadásban senki nem sérült meg. Egy amerikai katonai parancsnok szerint már naponta 30 alkalommal éri támadás az Irakot megszálló erőket.

Gyenge a kormányzótanács

A politikai rendszer újjászervezése is aggasztja az amerikai vezetést. Washington igyekszik módot találni arra, hogy csökkentse az amerikai jelenlétet Irakban, de szándékában visszaveti a lassan dolgozó iraki kormányzótanács. Az iraki alkotmány tervezetének elkészítésével bajlódó testületet - jelentések szerint - megosztottnak és döntésképtelennek tartja az amerikai vezetés. Az USA a BBC szerint állítólag új átmeneti kormányt tervez felállítani.

Az ENSZ határozata szerint december 15-ig kellene vázolni az alkotmány elkészítésének és választások kisírásának menetrendjét, ez azonban szinte biztos, hogy késni fog.

KAPCSOLÓDÓ CIKK