A szerb államfő nem tud Mladic hollétéről

Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő szerint a hatóságok elsődleges feladatuknak tekintik Ratko Mladic elfogását, de fogalmuk sincs arról, hogy hol tartózkodik a háborús bűncselekményekkel és népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok. Egy belgrádi lap pénteken ugyanakkor azt állította, hogy Mladic október végén külföldre szökött Szerbiából.

Svetozar Marovic a Danas című belgrádi napilapnak adott interjújában - amely szombaton lát napvilágot - közölte, hogy a hatóságok el akarják fogni Mladicot, de nem tudják, hol van. "Ez számunkra állandó probléma, amelyet, csakugyan őszintén mondom, nem tudunk megoldani" - mondja Marovic. Szerinte ennél is nagyobb gond az, hogy a Nyugat az ország európai integrációjának feltételeként szabja a tábornok elfogását, s Belgrádnak kell bebizonyítania azt, hogy ő nincs az ország területén.

Az államfő ezt az igazságtalanságot felvetette nyugati partnerei előtt, s felajánlotta, hogy a szerb hatóságok a külföldi nemzetközi szervezetekkel karöltve állapítsák meg, hogy Mladic az ország területén van-e vagy sem. Marovic szerint korábban a hatóságok külföldi titkosszolgálatok információi alapján Mladic nyomába eredtek, de mire a helyszínre értek, hűlt helyét találták.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap pénteki terjedelmes írásában ugyanakkor azt állítja, hogy Ratko Mladic október 22-én külföldre szökött Szerbiából. A lapnak névtelenül nyilatkozik egy személy, aki azt állítja, hogy "merő hazafiasságból" Mladic testőrségének volt a tagja, s az amerikai titkosszolgálat, a CIA bizalmába férkőzött. Október 22-én az amerikai és a szerb titkosszolgálat (BIA) ügynökei megkísérelték elfogni Mladicot. Az említett személy azt állítja, hogy ekkor ő félrevezette a szakszolgálat embereit, s így a tábornok egérutat nyert.