Ebola-járvány tört ki a Kongói Köztársaságban

Tizenegy ember halálát okozta eddig a Kongói Köztársaságban az idén immár másodszor kitört Ebola-járvány.

A 11 elhunyttól vett vérminták megerősítették az egészségügyi hatóságoknak azt a gyanúját, hogy mindannyiuk halálát a súlyos belső vérzéseket okozó, igen gyors lefolyású vírusfertőzés okozta az ország egyik távoli, Cuvette West régiójában - jelentette ki pénteken Brazzaville-ben az ország tiszti főorvosa.

A betegség felbukkanását először október 31-én jelezték a térségből. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese ugyancsak pénteken bejelentette, hogy a szervezet két munkatársa szombaton a járvány sújtotta térségbe utazik.

Az Ebola a világ egyik leghalálosabb vírusfertőzése, a megbetegedettek 90 százaléka - a fellépő belső vérzések következtében - igen gyorsan belehal a betegségbe. Szakértők szerint az újabb és újabb járványok kitörésének egyik fő oka lehet a fertőzött gorillahús fogyasztása.

A gorillahús elterjedt és kedvelt élelmiszernek számít Afrika középső, Egyenlítő menti országaiban. A Kongói Köztársaságnak ugyanezen a területén az idén januárban már volt egy Ebola-járvány, ami akkor 120 ember életét követelte.