Hat robbantás Athénban

Öt robbanószerkezet lépett működésbe péntek hajnalban athéni bankok előtt, egy pedig az egyik ellenzéki párt épületénél. A detonációknak nincs sérültje. A hatóságok szerint egy anarchista csoport a tettes.

Gázpalackokból készített robbanószerkezetek léptek működésbe péntek hajnalban öt banknál és az Új Demokrácia vezető ellenzéki párt egy épületénél Athénban, de sérülést nem okoztak, és az anyagi kár is csekély.

A görög rendőrség azt gyanítja, hogy a robbantásokat valamelyik anarchista csoport követte el, amely júniusban globalizációellenes tüntetések során őrizetbe vett - és jelenleg éhségsztrájkoló - társaik elengedését kívánja elérni. Az elmúlt hetekben ezek a csoportok már húsznál több robbantást követtek el bankok, illetve párt- és középületek ellen, emellett újabb tüntetéseket is tartottak.

Gyanúsan közel van a mostani robbantások időpontja november 17-hez is, amikor az -1967-74-es katonai rezsim uralma ellen tiltakozó - 1973-as diákfelkelés leverésének a 30. évfordulójára emlékeznek. Novemberben emiatt gyakorta csapnak össze anarchisták a rendőrökkel. Létezik egy November 17. nevű terrorcsoport is, és az anarchisták rendre tiltakoznak az ellen, hogy ennek a feltételezett tagjait őrizetben tartják.