Jövő júniusig marad Irak amerikai megszállás alatt

Jövő év közepéig marad Irak amerikai megszállás alatt. Az amerikai csapatok azonban ezt követően is a közép-keleti országban maradnak majd. Ezt Paul Bremer, Irak amerikai kormányzója és az iraki ideiglenes kormányzótanács tagjai jelentették be szombati megbeszélésüket követően.

Az amerikai hadsereg 2004 júniusáig, az iraki átmeneti kormány megalakulásáig tartja megszállás alatt Irakot. Ezt követően megszűnik az ország amerikai mehszállása és az amerikai csapatok megszálló erőkből olyan hadsereggé válik, amely az iraki kormány meghívására tartózkodik az országban - írja a BBC. Erről szombaton állapodott meg Paul Bremer, Irak amerikai kormányzója az iraki kormánzótanács képviselőivel.

Ahmed Csalabi, az iraki ideiglenes kormányzótanács tagja elmondta, az átmeneti kormány névsorát jövő májusig kell összeállítani és minél hamarabb meg kell szereznie a nemzetközi elismertetést. Az MTI szerint Dzsalal Talabani, az ideiglenes kormányzótanács elnöke
leszögezte: az átmeneti kabinet tagjait "az egész iraki társadalommal való konzultáció" után választják ki, és még 2005 vége előtt általános választásokat tartanak az országban.