A közös célok jegyében zajlott a Schröder - Medgyessy találkozó

Németország és Magyarország egyetért abban, hogy még az év végéig, az olasz uniós elnökség lezárásáig be kell fejezni az új európai alkotmány kidolgozását - hangsúlyozta Gerhard Schröder német kancellár szerda esti budapesti, Medgyessy Péter magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján.

A kancellár kora este érkezett rövid munkalátogatásra a magyar fővárosba, ahol a Parlamentben több mint egyórás megbeszélést folytatott vendéglátójával, Medgyessy Péterrel. Az újságírók előtt Gerhard Schröder utalt arra, hogy a tervezett új alkotmány vonatkozásában "a német és a magyar álláspont nem minden területen egyezik", hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "a célok közösek és nincsenek megoldhatatlan problémák".

Ezzel összefüggésben a német kancellár kijelentette: országának "semmifajta fenntartása" nincs azzal a magyar törekvéssel kapcsolatban, hogy az új alkotmány szövegébe kerüljön bele a nemzeti kisebbségek jogainak védelme, mégis azt tanácsolja, hogy több más ország ellenkezése miatt "a magyar kormány ne helyezze előtérbe ezt a kérdést".

"A német kancellár sok jó tanácsát megfogadjuk, ez nem tartozik azok közé" - jelentette ki Medgyessy Péter erre reagálva. Hozzátette: Magyarország halad tovább a maga útján. A magyar miniszterelnök utalt arra, hogy több ország támogatja a magyar javaslatot, és a kormány inkább arra törekszik, hogy meggyőzze azokat az államokat, amelyeknek "aggályaik vannak a magyar törekvéssel szemben".

A német kancellár közlése szerint a két ország álláspontja eltér azzal kapcsolatban is, hogy a kibővített Európai Unióban, illetve a kibővített Európai Bizottságban miként alakuljon az egyes országokat képviselő biztosok száma, de annak a nézetnek adott hangot, hogy - mint fogalmazott - nem megoldhatatlan kérdésről van szó. A szabad munkavállalás problémakörével kapcsolatban Gerhard Schröder utalt arra, hogy Németország ezen a területen azt a politikát követi, amelyet az Európai Bizottság dolgozott ki az új tagokkal szemben; s meggyőződésének adott hangot, hogy a két ország között nem lesz probléma ezen a téren.

A találkozón szó volt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájáról. A német kancellár szavai szerint egyetértettek abban, hogy szükség van az önálló európai védelmi és biztonságpolitikára, de "ez a politika nem valósulhat meg a NATO ellenében". A német kancellár és a magyar miniszterelnök egybehangzóan kiválónak és problémamentesnek nevezte a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatokat.

Medgyessy Péter javasolta, hogy hozzanak létre egy olyan szakértői csoportot, amely azon munkálkodik, hogy a kutatás és fejlesztés terén még szorosabbá váljon az együttműködés, továbbá összehangolja a magán és az állami kezdeményezéseket. A kormányfő fontosnak nevezte az infrastruktúra terén való együttműködést, továbbá hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a mezőgazdaság területén Magyarország minél több német ismeretet vegyen át.

Egy kérdésre válaszolva a német kancellár utalt arra, hogy a tárgyalásokon érintették a volt keletnémet állampárt idején több országba, köztük Magyarországra átmentett vagyon kérdését, s úgy fogalmazott, hogy e kérdés megoldására Medgyessy Péter "okos javaslatot" tett, miszerint tegyék politikamentessé a kérdést, s szakértők vizsgálják annak megoldását. A német kancellár egyetértett ezzel az indítvánnyal. Meggyőződését fejezte ki: a magyar kormány érdekelt abban, hogy ez a vagyon visszakerüljön jogos tulajdonosához.

Medgyessy Péter a sajtótájékoztató során a német politikus mostani budapesti látogatásának rövidségére utalva elmondta: Gerhard Schröderrel megállapodtak abban, hogy a német kancellár a jövő év közepén hosszabb időre is ellátogat Magyarországra.