Turistákra lőtt egy jordániai fegyveres Eilatnál

Öt ecuadori turista sebesült meg, amikor egy jordániai férfi lövöldözni kezdett egy dél-izraeli határátkelőnél. A férfi egy teherutó mögé rejtőzve jutott az átkelő közelébe, ahol előugrott és rálőtt az előtte álló turistákra. Az öt sebesült közül egy kórházba szállítása után elhunyt. A lövöldözőt szinte azonnal agyonlőtték az izraeli biztonsági erők.

Forrás: EPA
Izraeli katona a határátkelőnél

Egy jordániai fegyveres lövöldözni kezdett és öt dél-amerikai turistát megsebesített szerdán az izraeli-jordániai határon, a dél-izraeli Eilat üdülőváros közelében fekvő Arava határállomáson. Az egyik sebesült a kórházban belehalt sérüléseibe. A Jordániából Izraelbe behatolni szándékozó támadót az izraeli biztonsági erők azonnal agyonlőtték.

A támadó a határőrség illetékese szerint egy teherautó hátsó részén rejtőzött el a Vörös-tenger partján fekvő Eilat és a jordániai Akaba között lévő határátkelőhöz közeledve, majd az ellenőrzőpontnál felbukkant és tüzelni kezdett. Más források azzal egészítik ki a történteket, hogy a fegyveres a jordániai ellenőrzőponton áthaladva 20 méterrel az izraeli útlevélvizsgálótól az előtte álló turistákra lőtt.

Egyéni akció

A jordániai hatóságok azonosították a tettest: a férfi egy jordániai kamionsofőr volt, a többségében palesztinok lakta, s Ammántól 27 kilométerre északkeletre fekvő Zarka város lakosa. Az eddigi információk arra utalnak, hogy "nem szervezett, hanem egyéni akciót" hajtott végre.

Izraeli kórházi források, illetve az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint mind az öt sebesült ecuadori állampolgár. Egyikőjük, egy életveszélyes fejsérülést szenvedett nő később a kórházban meghalt.

Aszma Khader, a jordániai kormány szóvivője elítélte a történteket, és sajnálkozását fejezte ki. Mint mondta, "egy magányos fegyveres egyéni akciójáról van szó". Jordánia álláspontja egyértelműen az, hogy a polgári személyek elleni erőszakos cselekedetek elfogadhatatlanok - közölte.

Jordánia és Izrael 1994-ben vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot, éppen a szerdai lövöldözés helyszínén, az Eilat-Akaba határátkelőnél. Az azóta eltelt kilenc évben ritkán történtek incidensek a közös határon. A legsúlyosabb eset 1997-ben történt, amikor egy jordániai katona Beit Sean izraeli város közelében hét izraeli iskolást ölt meg.