Több nagy erejű robbanás rázta meg Törökország legnagyobb városát, Isztambult. Egyes jelentések szerint három, mások szerint öt robbanás történt. Török internetes újságok szerint a robbanássorozatot feltehetően autóba rejtett pokolgépekkel okozták. Hivatalos források szerint 27-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a sérültek száma 450. A merényleteket az al-Kaida és egy török szélsőséges szervezet nevében vállalta magára egy telefonáló. Az egyik robbantásban meghalt az isztambuli brit főkonzul.

Egyelőre két nagy robbanás megtörténét erősítették meg hivatalosan is Isztalmbulban, jóllehet korábban egyes jelentések öt-hat robbantásról szóltak. Az egyik detonáció a nagyváros északi részében, egy brit központú bank közelében, a másik pedig a brit konzulátus mellett történt.

A robbantásokat egy névtelen telefonáló vállalta magára az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a Nagy Iszlám Keleti Harci Front (IBDA-C) nevű török csoport nevében. A szemtanúk beszámolói szerint az egyik helyszínen egy piros, a másik helyen pedig egy zöld, vagy barna színű kisteherautó robbant fel. A merényletekben sokan meghaltak, köztük banki dolgozók, rendőrök és az isztambuli brit főkonzul is.

Huszonhat halálos áldozat

A Hürriyet című török lap internetes kiadása első információi szerint összesen 26 ember vesztette életét és 400-an sebesültek meg a merényletben, többen súlyosan. Hivatalos kormányinformációk szerint  27 -re emelkedett a halottak száma, a sebesültek számát is 450-re kerekítették.  A lap szerint az első robbanás pár perccel tizenegy óra előtt történt a legnagyobb török város Levent nevű városrészében, a brit központú HSBC Bank igazgatósága előtt.

A detonációt feltehetően autóba szerelt pokolgép okozta. A lap szerint az épületben mind kívül, mind belül hatalmas kár keletkezett, a környéket törmelék borítja, és megsérültek a környező épületek és a közelben parkoló autók is. Az épület 12 emelete közül az alsó hat teljesen használhatatlanná vált. A bank előtt az úton méteres kráter keletkezett. A rendőrség lezárta a környéket. A bank épületében közel ezer ember dolgozott, közülük sokan megsérültek, főleg a detonáció miatt kitörő ablakok szilánkjaitól.

Forrás: MTI

Nem találják a brit főkonzult

A második robbanás a város Beyoglu nevű városrészében elhelyezkedő angol konzulátusnál történt. A detonáció a környező épületekben is nagy károkat okozott, a detonáció helyán hatalmas gödör keletkezett. A konzulátus egyik fala a török lap jelentése szerint leomlott. A Hürriyet több tucat sérültről tud, akik közül sokan a robbantást követő pánikban sérültek meg. A lap szerint Roger Short isztambuli brit konzul a robbantás előtti percekben ment be az épületbe, és azóta nem érkezett róla hír.

A lapnak nyilatkozó egyik szemtanú szerint a detonáció akkora volt, hogy a konzulátus másfél tonnás kapuját is odébb lökte, és az épület összes ablaka betört. A robbanás pillanatában körülbelül 100-150 ember tartózkodott az épületben.

A Hürriyet szerint a brit konzulátusnál egy barna, más szemtanúk szerint zöld, vagy fehér színű, nyitott Skoda pickup robbant fel.

Téves riasztások

A harmadik robbantás a Hürriyet jelentése szerint téves riasztás volt, amit a másik két robbantás hangja okozhatott. Az MTI korábban öt robbantásról adott hírt, ugyanakkor az Anadolu Ajansi hírügynökség mindössze két robbanást erősített meg. A török hírügynökség szerint a zűrzavart a rendőrségre és mentőkhöz befutó segélykérő telefonok özöne okozhatta, amelyek a város különböző részeiből érkeztek a detonációk visszhangját halló személyektől.

Az MTI szerint az izraeli konzulátus megerősítette, hogy épülete előtt is robbanás történt, de alkalmazottai közül senki sem sérült meg - jelentette a La Repubblica című olasz napilap internetes kiadása. Az öt robbanás egyikét a város ázsiai részéből jelezték. Egy másik egy előkelő lakónegyedben történt, egy további pedig egy mecset közelében.

Az elkövetés módja az al-Kaidára utal

Abdulkadir Aksu török belügyminiszter ugyancsak azt erősítette meg, hogy összesen két robbanás történt, amely - véleménye szerint - kapcsolódik a zsinagógáknál elkövetett szombati merényletekhez, azok "második hullámának" tekinthetők.

Jack Straw brit külügyminiszter azonban máris úgy nyilatkozott, hogy az isztambuli robbantásokon az al-Kaida terrorszervezet merényleteinek minden jellegzetessége felfedezhető.

Törökország nem hátrál meg a terrorizmus elől - jelentette ki a Stockholmban tartózkodó Abdullah Gül török külügyminiszter, miután értesült az Isztambulban történtekről. Gül szerint "jól megszervezett robbantások" történtek a török nagyvárosban.

Múlt hét szombaton két robbanás rázta meg a legnagyobb török várost. A két zsinagóga közelében önmagukat felrobbantó török nemzetiségű öngyilkos merénylők 24 embert halálát okozták.