HIV-vírussal védekeznek a börtön ellen Kínában

Állítólag HIV-vírussal oltják be magukat kínai zsebtolvajok, hogy őrizetbe vételük esetén hamar szabadlábra helyezzék őket. A kínai törvények szerint ugyanis csak akkor lehet bebörtönözni egy gyanúsítottat, ha jó egészségben van.

Hangcsou város rendőrparacsnoka azt állítja, hogy múlt vasárnap őrizetbe vettek egy húsztagú, Kuanghszi (Guangxi) autonóm területről származó bűnbandát, és közülük 12-en HIV-pozitívak voltak. A rendőrfőnök azt állítja, hogy a zsebmetszők szándékosan fertőzik meg magukat a vírussal. A kínai törvények szerint ugyanis csak akkor lehet bebörtönözni egy gyanúsítottat, ha jó egészségben van. Mivel az AIDS gyógyíthatatlan betegség, a fertőzötteket kénytelenek szabadon engedni.

Egy sanghaji lap megszólaltatott egy másik rendőrségi vezetőt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy "sok tolvaj, amikor megtudja, hogy HIV-pozitív, nem is esik pánikba, s azt hiszik, hogy a kábítószer meggyógyítja őket az AIDS-ből". A lap szerint a jelenség nem új keletű: a hangcsoui rendőrség már 1997-ben is 18 HIV-pozitív személyt azonosított egy ötvenfős bandában.

Kínában egyelőre kevéssé ismert, miként lehet megfertőződni az AIDS vírusával. Hivatalosan eddig csupán 45 ezer HIV-pozitív személyt regisztráltak a feltételezett 840 ezer fertőzöttből. Az ENSZ AIDS-alapítványa szerint Kínában 2010-re a HIV-pozitívak száma elérheti akár a 10 milliót is, ha nem hoznak gyors intézkedéseket a járvány megfékezésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK