Újabb támadások várhatók Isztambulban

A brit külügyminisztérium információi szerint újabb támadások érhetik a Törökországban lévő brit érdekeltségeket. Csütörtökön több nagy erejű robbanás rázta meg Törökország legnagyobb városát, Isztambult. A merényletnek 27 halálos áldozata volt, a robbantásokban legalább 450 ember megsérült. A robbantásokat az al-Kaida és egy török szélsőséges szervezet nevében vállalta magára egy telefonáló.

Újabb támadások várhatók a Törökországban lévő brit érdekeltségek ellen - közölte csütörtökön este a brit külügyminisztérium. A közlemény arra intette a brit állampolgárokat, hogy lehetőleg ne utazzanak Isztambulba, illetve a többi török nagyvárosba. Egy korábbi közleményben a brit külügyminisztérium azt tanácsolta, hogy a britek csak halaszthatatlan esetben utazzanak Törökországba.

Csütörtökön több nagy erejű robbanás rázta meg Törökország legnagyobb városát, Isztambult. Egyes jelentések szerint három, mások szerint öt robbanás történt. Török internetes újságok szerint a robbanássorozatot feltehetően autóba rejtett pokolgépekkel okozták. A halálos áldozatok száma 27-re emelkedett, a sérültek száma 450. A merényleteket az al-Kaida és egy török szélsőséges szervezet nevében vállalta magára egy telefonáló.

Az egyik robbantásban meghalt az isztambuli brit főkonzul, Roger Short. Az áldozatok között további három brit állampolgár volt. 

Az isztambuli merényletsorozat a múlt szombaton két zsinagógánál elkövetett robbantással kezdődött a török nagyvárosban. Az akkori merényleteknek 25 halálos áldozata volt.

Figyelmeztették Törökországot a veszélyre

Múlt pénteken, tehát egy nappal az első robbantások előtt az Egyesült Államok titkosszolgálatai figyelmeztették Ankarát, hogy rövidesen támadások érhetik az országot. Az egyik legtekintélyesebb török napilap beszámolója szerint, ennek ellenére semmiféle megelőző intézkedés nem történt. Erdogan miniszterelnök elismerte, hogy valóban kaptak figyelmeztetést az amerikaiaktól és az el is jutott az illetékesekhez, de a terrorizmus - mint mondta - kiszámíthatatlan.

KAPCSOLÓDÓ CIKK