Száz véradót fertőztek meg HIV vírussal Kínában

Egy kínai falu több száz lakosa fertőződött meg HIV-vírussal véradás révén, és az elmúlt években húszan már belehaltak fertőzés nyomán kialakult gyógyíthatatlan AIDS-betegségükbe.

Egy hongkongi emberi jogi információs központ pénteki közlése szerint a Csilin (Jilin) tartománybeli Szoutengcsan (Soudengzhan) faluban végzett vérvizsgálatok szerint 62 lakos betegedett meg AIDS-ben (szerzett immunhiányos tünetegyüttesben), és legalább ötszáz tekinthető HIV-fertőzöttnek.

Frank Lu, a szervezet vezetője elmondta: a különböző szintű helyi hatóságok azért titkolják el a tömeges fertőzést, hogy megvédjék Szoutengcsan párttitkárát, aki a volt államfő-pártvezető, Csiang Cö-min (Jiang Zemin) kiválasztottja volt. A titkolózás jelenleg is tart, helyi illetékesek az AP telefonos érdeklődésére reagálva úgy tettek, mintha nem is tudnának az esetekről.

Az emberi jogi központ úgy tudja, hogy a település több ezer lakója adott vért pénzért az 1992-ben megnyílt véradó állomásnak. Az állomás három évvel később bezárt, de ennek okát nem tették közzé.