Pontosan negyven évvel ezelőtt, 1963. november 22-én érte halálos lövés John F. Kennedyt, az Egyesült Államok akkori elnökét. Sokan még ma sem hisznek annak a jelentésnek, melyet a gyilkosságot vizsgáló bizottság készített és azt állapította meg, hogy az elnököt egy "magányos tettes", Lee Harvey Oswald lőtte le.

Forrás: EPA
John F. Kennedy

1963. november 22-én, pénteken, Dallas belvárosában, fél egykor dördültek el azok a lövések, melyek kioltották John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok harmincötödik elnökének életét. A lövések megsebesítették John Connally texasi kormányzót is. Kennedynek azért kellet akkor Dallasba utaznia, mert hatalmi harc alakult ki a Demokrata Párt texasi szervezetében. Állítólag voltak azonban olyan munkatársai, akik - biztonsági okokra hivatkozva - azt tanácsolták neki, hogy a dallasi látogatást mellőzze.

A merénylet után néhány órával megismerhette a nyilvánosság Lee Harvey Oswald nevét: a merénylőt egy moziban fogták el, azt követően, hogy agyonlőtt egy rendőrt, amikor igazoltatni akarták. Oswald azonban nem kerülhetett bíróság elé, mert két nappal az elnökgyilkosság után, amikor a fogdából egy börtönbe akarták átszállítani, egy éjszakai bár tulajdonosa agyonlőtte.

A Kennedy-gyilkosság kivizsgálására felállított Warren-bizottság 10 hónapos munka után készítette el jelentését, mely szerint Oswald "magányos tettes" volt, nem állt mögötte politikai vagy más csoportosulás. A jelentés ugyanakkor nem tér ki a gyilkosság okára, nem derült fény arra, hogy a 24 éves pszichopatának milyen indítéka lehetett a merényletre. Még ma is sokan vitatják, hogy hány golyót lőtt ki a merénylő és azt is, hogy Oswald egyedül volt-e. Szakértők kétségbe vonják a "mágikus golyó" elméletet is, hogy ugyanaz a lövedék találta el az elnököt és a texasi kormányzót.

2003-ban az amerikaiak mindössze 32 százaléka hisz abban, hogy Oswald egydül lőtt, 51 százalékuk úgy gondolja, hogy volt még egy merénylő. 1967-ben a New Orleans-i kerületi ügyész, Jim Garrison állt elő azzal, hogy Kennedy valójában egy kormányon belüli összeesküvés áldozata lett. Garisson teóriájából Oliver Stone filmet is készített.