Három évi börtönbüntetésre ítélt jogerősen egy lódzi bíróság hétfőn egy 39 éves katolikus papot kiskorú fiúk szexuális zaklatása miatt.

Az elsőfokú bíróság júliusban egy év nyolc hónapi szabadságvesztést szabott ki, mely ellen mindkét fél fellebbezett. Az ügyész négy évi szabadságvesztést kért, a védő felfüggesztett börtönbüntetést javasolt. A hétfői tárgyalás és az ítélethozatal zárt ajtók mögött zajlott. Az ítélet ellen a felek már csak a legfelsőbb bírósághoz fordulhatnak. Ez volt Lengyelország történetében az első olyan jogerős ítélet, mely ilyen ügyben marasztalt el egy katolikus papot.

Wincenty P. egy vidéki plébánián szolgált káplánként, ahol 1998-99-ben a terhére rótt cselekményeket öt 15 éven aluli fiúval szemben elkövette. A pap elismerte a vádakat.

A lowiczi püspök a bírósági eljárás megindítása után meghatározatlan idejű szabadságra küldte a papot, aki azonban nem jelent meg a tárgyaláson. Körözést adtak ki ellene, de kiderült, hogy Ukrajnába távozott. Tavaly novemberben fogták el az ukrán-lengyel határon, amikor vissza akart utazni Lengyelországba.