Belgrád tiltakozik Hágánál Mladic miatt

Tiltakozó jegyzéket juttatott el a Nemzetközi Törvényszékhez (NT) a szerbiai-montenegrói külügyminisztérium amiatt, hogy a hágai ügyészség szóvivője azt állította, Belgrád nem hajlandó átadni az ügyészségnek az egyik legkeresettebb hágai vádlott, Ratko Mladic volt boszniai hadseregparancsnok dossziéját.

A törvényszék belgrádi irodájának átadott külügyi tiltakozó jegyzék szerint Szerbia-Montenegró az NT alapokmányával összhangban átad az ügyészségnek minden bekért dokumentumot, s eddig sohasem történt meg, hogy bármilyen okból visszatartott volna bármilyen dokumentumot.

Florence Hartmann, a hágai főügyész szóvivője a Blic című belgrádi lapnak adott keddi interjújában azzal vádolta Goran Svilanovic külügyminisztert, a Hágával való együttműködésért felelős nemzeti tanács elnökét, hogy nem hajlandó átadni az ügyészségnek a Mladic-dossziét és a boszniai és a horvátországi háborús időszakra vonatkozó más dokumentumokat.

A szóban forgó dosszié tartalmazza állítólag a szökésben lévő tábornokról szóló szolgálati adatokat abból az időszakból, amikor Mladic még a jugoszláv néphadseregben, illetve a boszniai szerb hadseregben szolgált. Az iratköteg tartalmazza Mladic előléptetéseiről és kitüntetéseiről, katonai szolgálatáról szóló jelentéseket is. A belgrádi sajtó az elmúlt napokban arról cikkezett, hogy a Mladic-dosszié eltűnt a hadsereg irattárából, s Svetozar Marovic államfő vizsgálatot kezdeményezett emiatt.

A napokig tartó találgatásokra a múlt héten Svilanovic tett pontot mondván, hogy nála van a dosszié, s a Hágával való együttműködésért felelős nemzeti tanács bizonyos feltételek mellett a törvényszék rendelkezésére bocsátja a dokumentumokban szereplő adatokat, s esetenként fog dönteni az információk átadásáról.

Az NT a boszniai háború idején elkövetett legsúlyosabb háborús bűncselekményekkel, egyebek mellett népirtással vádolja Ratko Mladicot, s legnagyobb bűnének tartja több ezer srebrenicai muzulmán kivégzését.