George Robertson leköszönő NATO-főtitkár önkéntes feladásra szólította szerdán Belgrádban a hágai Nemzetközi Törvényszék egyik legkeresettebb vádlottját, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

- Ha hallja a tévében amit mondok, s ha igazi hazafinak tartja magát, akkor méltóságteljesen önként feladja magát Hágának, s nem várja meg, amíg elfogják - közölte Robertson, miután tárgyalt Goran Svilanovic szerbia-montenegrói külügyminiszterrel.

Robertson az üzente Mladicnak, hogy a nemzetközi közösség nem nyugszik, amíg nem áll az igazságszolgáltatás elé, ezért fel kell fognia, hogy bujkálásával csak árt az országnak. Kétség nem férhet hozzá - mondta -, hogy Szerbiában vannak olyan személyek, aki tudják hol van Mladic. A hatóságok kötelessége, hogy kiszedjék belőlük ezt az információt, s bíróság elé állítsák a népirtással vádolt tábornokot.

Svilanovic közölte, hogy Robertsonnal folytatott tárgyalásain leginkább Mladicről volt szó, aki valós akadályt jelent az ország csatlakozása előtt a NATO békepartnerségi programjához. A külügyminiszter egyetértett Robertsonnal abban, hogy az ország nem csatlakozhat a NATO-programhoz úgy, hogy közben perben áll az észak-atlanti szövetség egyes tagállamaival.

Kérdésre válaszolva Robertson leszögezte, hogy jogos volt Jugoszlávia négy évvel ezelőtti bombázása, de a NATO ezt kényszerből tette, mert nem volt más megoldás. A főtitkár szerint Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő olyan dolgokat művelt Koszovóban, amelyeknek diplomáciai úton nem lehetett véget vetni.

Nem a szerb nép, hanem az etnikai tisztogatást végző katonai és félkatonai alakulatok ellen folyt a NATO légi háborúja - szögezte le George Robertson.

A NATO-főtitkár szerda késő este Belgrádban találkozott egy idős házaspárral, amelynek fia a légi hadjárat idején vesztette életét 15 másik személlyel együtt, amikor Belgrádban rakétatalálat érte a szerbiai állami televízió épületét.