A rossz idő miatt nem keresik az eltűnt magyar hegymászót

A sűrű köd és a havazás miatt pénteken sem tudtak az osztrák Alpokban szerdán eltűnt magyar hegymászó kutatására indulni a mentőegységek. A Grossglocknernél balesetet szenvedett hegymászó túlélési esélyei egyre csekélyebbek, de a mentőegységek szombaton ismét megpróbálnak a nyomára jutni.

Pénteken is lehetetlenné tette a kutatást az eltűnt magyar hegymászó után a sűrű köd és a szakadatlan hóesés az osztrák Alpokban. Helyi szakértők szerint kevés az esélye, hogy élve megtalálják a szerencsétlenül járt magyar hegymászót. Mint közölték, a baleset 3600 méteres magasságban fekvő helyszínét szerda óta legalább egy méter vastagságú, frissen hullott hó borítja.

A mentőalakulatok eddig nem tudtak mentőhelikoptert bevetni, mert a körzetben napok óta sűrű köd van és a légi járműnek félútról vissza kellett fordulnia.

Ausztria legmagasabb hegycsúcsának, a 3798 méteres Grossglocknernek térségében pénteken is sűrű köd uralkodott, az alacsonyabb részeken az eső, a magasabb helyeken pedig a hó hullott sűrű pelyhekben. A kutatást szombaton akarják folytatni, jóllehet az időjárási előrejelzések nem ígérnek lényeges javulást.

Az eltűnt magyar 27 éves társával - aki az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint egy rendőr - szerdán indult a Grossglocknerre annak ellenére, hogy a helyiek az időjárásra hivatkozva nem tanácsolták ezt. Az osztrák csendőrség szerint a magyar alpinisták hiányos felszerelésben indultak útnak.

Szerda dél körül az egyik magyar körülbelül 3600 méteres magasságban megcsúszott, és lezuhant a hegyről. Társa hiába kereste, nem tudta megtalálni, és leereszkedett az egyik menedékig, ahonnan értesítette a csendőrséget. A rossz idő ellenére még szerdán este nyolc osztrák hegyimentő indult a helyszínre, azonban az időjárás miatt félbe kellett szakítani a mentőakciót, és a mentők a hegyen éjszakáztak. Az eltűnt hegymászó társát, aki ugyancsak a hegyen töltötte az éjszakát, csütörtök reggelre helyezték biztonságba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK