Öngyilkos robbantókat toboroztak Olaszországban

Iraki öngyilkos merényletek elkövetésére vállalkozó személyeket toborzott Olaszországban az az iszlám csoport, amelynek tagjait a napokban tartóztatták le az olasz hatóságok. A Milánóban elfogott egyik személyről azt feltételezik, hogy az al-Kaida meghatározó tagja. Az olaszok szerint a jelentkezőket Szíriában képezték ki.

Öt feltételezett terroristát, köztük egy nőt tartóztatott le csütörtök este az olasz rendőrség, mert a csoport feltehetően iraki öngyilkos merényletre vállalkozó személyeket toborzott - közölte a milánói ügyészség.

Az elfogottak között van az algériai Abderrazak M., alias "a sejk", akiről az olasz nyomozók úgy tartják, hogy Oszama bin Laden terrorhálózatának egyik meghatározó tagja. A férfit robbantásos merénylet előkészítésének alapos gyanúja miatt a nyáron Németországban is őrizetbe vették, de akkor elegendő bizonyíték hiányában elengedték.

Az olasz hatóságok szerint a milánói székhelyű szélsőség iszlám szervezetet alapjában sikerült felszámolni, de annak maradványai továbbra is tevékenyek Olaszország északi részén, és igyekeznek Irakban öngyilkos merényletre hajlandó embereket verbuválni.

A beszervezett önkéntesek útja előbb azonban Olaszországból Szíriába vezet, ahol egy bizonyos Fuad molla irányításával képzik ki őket.

November közepén az iraki Násziríjában egy öngyilkos merényletben 28 személy, köztük 19 olasz katona vesztette életét.