Oroszország hamarosan megállapodást köt Magyarországgal az orosz gyártású kiégett nukleáris fűtőelemek visszaszállításáról. Ezt Alekszandr Rumjancev orosz atomenergia-ügyi miniszter jelentette be pénteken egy nukleáris biztonsággal foglalkozó moszkvai megbeszélésen, amelyen Vlagyimir Putyin orosz államfő elnökölt.

Rumjancev rámutatott: "a kiégett nukleáris fűtőanyag kezelése kulcsfontosságú probléma az atomenergetikában, az egész atomenergetikai ágazat fejlődésének jövője attól függ, hogy az ország mennyire biztonságosan és helyesen oldja meg ezt a problémát".

- Új fűtőelemeket szállítunk, és a kiégetteket visszavesszük - mondta Rumjancev. Hozzátette: az orosz-magyar megállapodás előirányozza, hogy az elhasznált fűtőanyag feldolgozásáért kapott összeg 25 százalékát környezetvédelmi programok finanszírozására fordítsák. Az atomenergia-ügyi minisztérium készen áll arra, hogy bármilyen társadalmi szervezet ellenőrizze a környezetvédelmi programokra fordítandó összeg felhasználását - erősítette meg.

A Paksi Atomerőmű Rt. augusztusban úgy döntött, hogy két pályázó, a francia-német Framatome APN és az orosz TVEL közül az utóbbi kapja a megbízást az áprilisi üzemzavar következményeinek elhárítására - emlékeztetett az orosz hírügynökség.

A magyar kormányszóvivői irodán is megerősítették, hogy a téma valóban napirenden van a két ország közötti kapcsolatokban.