Az EU külügyminisztereinek nápolyi találkozóját záró vacsoráján terjesztették elő a "három nagy": Németország, Franciaország és Nagy-Britannia képviselői NATO-tól független európai védelmi elképzeléseiket. A javaslat sikert aratott a többi tizenkét tagállam külügyminisztereinek körében. A Brüsszelben fölállítandó közös európai parancsnokság gondolatát a tagjelölt országok is támogatják, azonban megkérdőjelezik az új testület szükségességét.

Az EU nápolyi értekezletét záró külügyminiszteri vacsorán terjesztette elő Németország Franciaország és Nagy-Britannia közös elképzelését az Unió új, NATO-tól független védelmi politikájáról. A három ország külügyminiszterei által előadott tervezet szerint rögtön két katonai parancsnokságot hoznának létre. A tagállamok körében sikert aratott a független parancsnokság terve.

A tervezet szerint Brüsszelben jönne létre egy, a NATO-tól független katonai parancsnokság. A belga külügyminiszter szerint a parancsnoksággal tulajdonképpen a közös európai véderő "embriója" jön létre. A parancsnokság stratégiai tervezéssel és olyan katonai akciók előkészítésével foglalkozna, amelyekben az Unión kívüli NATO tagállamok nem kívánnak részt venni. Ilyen volt például a tavalyi franciák vezette, kongói békefenntartó küldetés. A 130 tisztből álló testület az unió közös rendőrségi épületében kapna irodákat - írja az Eubuisiness.

Ugyanakkor szorosan a NATO-val együttműködve is létrejönne egy másik parancsnokság a belgiumi Tervuren városában. Ez a parancsnokság békefenntartó feladatokhoz használhatná a NATO kommunikációs infrastruktúráját, katonai műholdjait és szállítógépeit. Louis Michel belga külügyminiszter szerint a tervureni parancsnokság felállításának részleteit még nem dolgozták ki.

Ugyanakkor az uniós tagállamok fontosnak tartják kiemelni, hogy a katonai parancsnokságok felállítása nem a NATO többi tagállamának kiszorítását célozza. Az Egyesült Államok kételyeit elsősorban Nagy-Britannia igyekezett eloszlatni: Nagy-Britannia kijelentette, hogy az új parancsnokság nem rivalizálhat a NATO-val, hiszen az európai biztonság alapköve még mindig az észak-atlanti együttműködés. A múlt hónap folyamán Washington kijelentette: a NATO-tól független európai haderő megteremtése a legnagyobb fenyegetés a szövetség jövőjére nézve - írja a BBC News.

Ugyanakkor kételyek is megfogalmazódtak az új katonai parancsnokságok felállítása kapcsán. A nem NATO-tag EU országok: Finnország, Svédország, Írország és Ausztria azt szeretnék, ha a közös védelmi kiadások csak a békefenntartásra, és katasztrófa elhárításra korlátozódnának - írja a CNN. A májusban csatlakozó közép-európai országok ugyan támogatják a független védelem megteremtését, ám elutasítják annak érezhetően Amerikával szembehelyezkedő álláspontját. "Nem látjuk szükségét, de nem álljuk útját a változásoknak" - jelentette ki Woldzimierz Cimoszewicz lengyel külügyminiszter.