Pakisztánban látták Omár mollát

Pakisztán Kwetta városában látták Omár mollát, az Afganisztánban két éve legyőzött tálibok vallási vezetőjét. Afganisztán elnöke a pakisztáni hatóságok segítségét kérte a molla kézre kerítéséhez. Pakisztán segítségét kérte az újra erősödő tálibokkal szemben.

Az Afganisztán és Pakisztán határán fekvő Kwetta városában látták Omár mollát. Hamid Karzai Afganisztán elnöke a londoni The Times-nak elmondta, a mollát egy mecsetben látták imádkozni. Omár mollát az afganisztáni háború befejeződése óta nem látták.

Omár molla az afganisztáni iszlám fundamentalista tálib rezsim vallási vezetője volt. Jeleleg Oszama bin Laden és Szaddám Huszein mellett ő a harmadik az amerikaiak terrorellenes körözési listáján - tudósít a BBC News.
 
A molla feltűnése kapcsán Karzai elnök segítséget kért pakisztántól. Az elnök arra kérte Pervez Musarrafot a szomszédos ország vezetőjét, hogy akadályozza meg a kwettai iszlám szélsőségeseket az afganisztáni tálib felkelés támogatásában.

A pakisztáni hatóságok cáfolták, hogy Omár molla Kwettában tartózkodna, ugyanakkor segítséget ígértek Karzainak. "Jó viszonyra törekszünk Afganisztánnal. Támogattuk őket amikor segítségre volt szükségük. Most is segítjük őket a terrorizmus elleni harcban" - jelentette ki Rasid Ahmed sejk, pakisztáni tájékoztatási miniszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK