Egy brit táplálkozáskutató képletet dolgozott ki, melynek segítségével elkészíthető a tökéletes pirítós - írja a BBC News. A csemegéhez 120 Celsius-fokos kenyér és 5 fokos vaj kell.

A leedsi egyetem egyik kutatója kidolgozott egy képletet, melynek segítségével elkészíthető a tökéletes állagú és ízű vajaspirítós. A képlet a kenyérszelet és a vaj hőmérsékletét is részletezi. Az egyenlet szerint a tökéletes pirítóshoz le kell hűteni a vajat 5 fokosra. A különleges csemege elkészítéséhez az is kell még, hogy a kenyér legalább 120 celsius fokosra felmelegedjen, a hűtőből frissen kivett vajat pedig legfeljebb két perc alatt fel kell vinni a forró kenyér felületére.

A bonyolult képletben külön ismeretlen jelöli a külső hőmérsékletet, a sűrűséget, a pirítós kezdeti hőmérsékletét, a súlyt, illetve a kenyeret és a vajat is - írja a BBC News. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kenyérre kent vaj hogyan befolyásolja a pirítós ízét. Bronek Wedzicha professzor kutatásai szerint a tökéletes pirítósnál a vaj mennyisége egy tizenhetede a kenyérének.