Közös parancsnokság alá kerül Boszniában az ország két hadserege: az úgynevezett Szerb Köztársaság és a horvát-muzulmán föderáció fegyveres ereje. Az erről szóló törvényt a boszniai parlament hétfőn fogadta el, a törvényhozásban jelen lévő 42 képviselő közül 29 szavazott a közös parancsnokság felállítása mellett.

Az új törvény lehetővé teszi azt is, hogy védelmi miniszteri tárcát hozzanak létre a központi kormányban. A döntés megszületését azonnal üdvözölte Paddy Ashdown lord, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főmegbízottja. Úgy fogalmazott, ez a lépés reményt ad mindazoknak, akik működő és Európa felé haladó államnak szeretnék látni Boszniát.

A boszniai szerbek saját parlamentje szombaton már elfogadta azt, hogy a boszniai szerb hadsereg főparancsnoka ezentúl ne a boszniai Szerb Köztársaság vezetője, hanem a szerbek, horvátok és muzulmánok közös elnöksége legyen.

A NATO követelésére Bosznia-Hercegovina már korábban elfogadta, hogy 2005-ig 40 százalékkal csökkentik az ország két hadseregének létszámát.

A szerb hadseregnek jelenleg 6600, a horvát-muzulmán fegyveres erőknek pedig 12 600 katonája van. A tervek szerint a katonai reform befejezését követően mindkét hadsereg katonáinak ugyanaz lesz az egyenruhája és a zászlaja.