Hatalmas a visszhangja a francia diplomatasztrájknak

Óriási arányban vettek részt a francia diplomácia történetének első általános sztrájkjában hétfőn a külföldi képviseletek és a párizsi külügyminisztérium köztisztviselői, a világ második legnagyobb diplomáciai hálózatának alkalmazottai.

Franciaország 154 nagykövetségéből 126 csatlakozott a külügyi tárca költségvetésének súlyos megszorítása miatt hat szakszervezet által együtt meghirdetett példátlan tiltakozó megmozduláshoz: az említett követségeken dolgozók 94 százaléka tartott munkabeszüntetést.

A Szajna-parti központ, a Quai d'Orsay rendelkezési állományába tartozó 5300 külföldön állomásozó, illetve a párizsi központban szolgálatot teljesítő 3900 diplomata, valamint a külügyminisztérium által fenntartott kulturális intézmények dolgozói és külhoni francia gimnáziumok tanárai - összesen mintegy húszezer külszolgálatos - legalább 80 százaléka követte a sztrájkfelhívást.

A Quai d'Orsay mintegy kétszáz munkatársa néma tiltakozó megmozdulást tartott este a szenátus székhelye, a Luxembourg-palota előtt, egy időben azzal, hogy a felsőház megkezdte a 2004-es költségvetés-tervezet vitáját. Tábláikon ez a jelszó szerepelt: Biztosítsátok számunkra az ambícióitokhoz szükséges feltételeket!

A jövő évi büdzsében - az Egyesült Államoké mögött a második helyen álló - francia diplomáciai hálózat fenntartására a teljes költségvetés 1,25 százaléka (4,2 milliárd euró) jut. A pénzügyminisztérium a többi között indítványozta, hogy a tárca számoljon fel 116 diplomataállást, és 20 millió euróval csökkentse az állomáshelyeken lakásköltség-térítésre fordított összegeket.

A külügyi állomány alkalmazottai azt kifogásolják, hogy miközben Franciaország a nemzetközi színtéren vezető szerepre tart igényt, és látványosan hallatni kívánja hangját, a siralmas gazdasági körülményekre hivatkozva megpróbálja a minimálisra szorítani a tárca rendelkezésére álló anyagi és emberi erőforrásokat. A sztrájkkal ezt az ellentmondást kívánták reflektorfénybe állítani.

A külügyminisztériumi szakszervezetek egyik illetékese szerint a munkabeszüntetésben a legnagyobb arányban a latin-amerikai nagykövetségek vettnek részt (az argentínai 99 százalékban, a salvadori 97, a chilei 95, a bolíviai 97 százalékos arányban szüntette be a munkát). Franciaország washingtoni nagykövetségén 70 százalékos volt a sztrájk.

Hasonló volt a helyzet számos közel-keleti és ázsiai poszton: Tunéziában a konzulátus hétfőn nem nyitott ki, egyetlen vízumkérelmet nem bíráltak el, a bangladesi nagykövetségen 2 százalékos létszámban dolgoznak.

Több állomáshelyen a "japán módszert" választották, amikor is a mozgalommal egyetértő résztvevő karszalaggal jelzi, hogy "elvileg" sztrájkol, de a munkát nem függeszti fel. A jakartai francia nagykövet "sztrájkolónak" nyilvánította magát, de bent tartózkodik munkahelyén, és beosztottai hasonlóképpen "karszalaggal" demonstrálnak, az intézmény takaréklángon való működtetését viszont biztosítják. "Japán módra" csatlakoztak a megmozduláshoz a tokiói nagykövetség, a madridi képviselet és további nagykövetségek és konzulátusok diplomatái.

A külföldi francia gimnáziumi hálózat mintegy hatezer tanára tömegesen támogatja a tiltakozó mozgalmat.