Holtan találták meg azt a magyar hegymászót, aki vasárnap zuhant le a Hochtorról. A magyar alpinista 200 métert zuhant és belehalt sérüléseibe. A szerencsétlenül járt alpinista hegyen rekedt társát hétfőn találták meg a mentőalakulatok. A biztonságba helyezett hegymászó csak könnyebben hűlt ki, mivel a csúcsot vasárnap este melegfront érte el, amely megmentette a megfagyástól.

Megtalálták annak a magyar hegymászónak a holttestét, aki vasárnap zuhant le az ausztriai Alpokban. A magyar alpinista mintegy 200 métert zuhant, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. A férfit két helikopterrel keresték. Hétfőn reggel a köd megakadályozta, hogy a helikopterek felszáljanak, később azonban, ahogy az idő jobbra fordult, már elindulhattak a gépek.

A mentési munkálatokat a rendkívüli időjárás és a sötétség akadályozta. A Hochtor hegycsúcsot mintegy negyven centiméter vastagságú hó borítja, miközben szinte szakadatlan a hóesés. A mentésben mintegy harminc osztrák hegyi mentő is részt vett.

A Hochtorról lezunt hegymászó társát, aki a csúcson rekedt, hétfőn reggel sikerült lehozniuk az osztrák mentőcsapatoknak. A szombathelyi hegymászót hétfőn hajnalban találták meg. Helikopterrel egy menedékházba szállították, ahol orvosok vizsgálják ki.

A megtalált hegymászó teste csak könnyebben hűlt ki. A mentők szerint óriási szerencséje volt a megmentett magyarnak, mert éjszaka melegfront hulláma érte el a hegycsúcs környékét, és ez megóvta az alpinistát a megfagyástól.

A 777 Mobil szolgálat vasárnap este számolt be arról, hogy újabb magyar hegymászók jártak szerencsétlenül a nap folyamán Ausztriában. A két szombathelyi hegymászó a stájerországi Hochtor csúcs megmászására tett kísérletet, amikor egyikük mintegy 200 méterrel a 2372 méter magas csúcsra való feljutás előtt egy gerincről lezuhant és nyoma veszett. Társa a sziklafalon rekedt, minden felszerelés nélkül, egy elemlámpával, illetve egy mobiltelefonnal.

Az MTI értesülése szerint egy szombathelyi hegymászó csoport tagjairól van szó, akik közül hárman indultak útnak Ausztriába. Az Ennstaler Alpok legmagasabb csúcsának, a Hochtor csúcsnak a megmászására végül közülük csak ketten vállalkoztak, és nem sokkal a cél elérése előtt történt a szerencsétlenség. A sziklafalon rekedt hegymászó értesülések szerint elemlámpájával vészjelzéseket adott le a helyi hegyi mentők számára, a mobiltelefon segítségével pedig szombathelyi barátait értesítette.

Egy 30 éves magyar rendőr szerdán zuhant le Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál, a Grossglockner csúcsnál. A magyar hegymászónak nyoma veszett, és az osztrák mentőosztagok vasárnap leállították a kutatást.