Bővül Kasza választási koalíciója

Etnikailag egyre sokszínűbbé válik az a választási koalíció, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének, Kasza Józsefnek a neve is fémjelez: a szövetségben magyar, bosnyák és horvát pártokon kívül immár roma és bolgár kisebbségi szervezetek is részt vesznek.

Az Együtt a toleranciáért - Canak, Kasza, Ljajic nevű pártszövetséghez csatlakozott Szerbia két legjelentősebb roma pártja - a Szerbia Romái és a Romák Kongresszusa Párt -, illetve a Bolgárok Demokratikus Szövetsége - jelentette be szerdán a koalíció egyik vezetője, Rasim Ljajic, aki elnöke a bosnyák Szandzsáki Demokrata Pártnak (SDP). Szerbia történelmében most első ízben vesznek majd részt parlamenti választáson a roma közösség pártjai.

Ha a pártszövetség bejut a parlamentbe, a két roma párt legalább egy képviselői helyet kap a törvényhozásban. Az említett három szervezettel együtt a Kasza-féle koalíció immár 14 pártból áll. A VMSZ és az SDP mellett a legjelentősebb közülük a Nenad Canak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga. Két kisebb magyar párt, a Kereszténydemokrata Európa-mozgalom és a Vajdasági Magyar Polgári Mozgalom is csatlakozott a szövetséghez. A kisebbségi és regionális pártok összefogására azért volt szükség, mert egyenként egyik párt sem jutna be a parlamentbe.

A rendszerváltó politikai elit ugyanis nem módosította a milosevici időkben elfogadott választójogi törvényt, amely öt százalékban határozza meg a parlamentbe való jutás küszöbét. A koalíció vezetői arra számítanak, hogy a szövetség bejut a parlamentbe, és közel húsz helyet szerez a 250 fős törvényhozásban. Ljajic szerint a toleranciát zászlajára tűző koalíció "győzedelmes lesz", s jelentős szerephez jut majd kormányalakításkor.

A szövetség válasz a nagy szerbiai pártoknak, amelyek nem fogták fel, hogy jobb, ha a kisebbségek képviselői benn vannak a parlamentben, mert a törvényhozáson kívül a manipulációknak és radikális politikának vannak kitéve - mondta a politikus.

A Kasza-féle koalíció legnagyobb vetélytársa egy másik, ugyancsak regionális és kisebbségi pártokból álló szövetség lesz, amely ugyanazt a szavazóbázist célozta meg. Az utóbbi koalíció egyik legnagyobb pártja az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK