Rumsfeld és Schwarzenegger vezet az ostobaság-listán

Idén is kiosztották Nagy-Britanniában az Arany bika-díjat, amellyel az év legrosszabb nyilatkozatait "díjazzák". A BBC közzétette az év tíz legrosszabbnak minősített mondatát. Értelmetlen nyilatkozatokban azonban nem kell messzire menni: Magyarországon is számos weboldalon gyűjtik a negatív példákat, elsősorban a politikusok nyilatkozatait, de számos hivatal honlapjának szövege is mosolyra fakasztja az olvasót.

Forrás: EPA
Donald Rumsfeld

Az Arany bika-díjat az idén Donald Rumsfeld, az amerikai védelmi miniszter nyerte az alábbi nyilatkozatáért: "Azok a jelentések, amik azt mondják, hogy nem történt semmi, mindig is nagyon érdekeltek engem, mert mint köztudott, ismerünk tudott dolgokat, vagyis vannak dolgok, amikről tudjuk, hogy tudjuk. Azt is tudjuk, hogy köztudottan vannak ismeretlen dolgok; tehát vannak dolgok, amikről tudjuk, hogy nem tudjuk. De vannak nem tudott ismeretlen dolgok is - azok, amikről nem is tudjuk, hogy nem tudjuk."

Rumsfeld magas röptű fejtegetését Arnold Schwarzenegger színész és kaliforniai kormányzó aranyköpése követi, miszerint: "Azt gondolom, hogy a homoszexuális házasság olyan, ami férfi és nő között lehet."

Harmadik helyezést ért el a brit listán a jungle.com, egy válasszal, ami arra a kérdésre hangzott el, miszerint igaz-e, hogy a társaság üres CD-ket adott el. A válasz ez volt: "Arra törekszünk, hogy javítsunk az eredményeinken, biztosítsuk, hogy a készletünk tükrözze a védjegyünket. Ennek keretében döntöttünk arról is, hogy felülvizsgáljuk a beszállítóink listáját és a beszerzésre a jövőben egy sokkal intelligensebb rendszert fogunk alkalmazni. A fent ismertetettek miatt bizonyos termékek jelenleg nem elérhetők a jungle.com-ról, de ezek elérhetőek továbbra is más szállítóktól."

A jungle.com nehezen értelmezhető válaszát követi a Lloyds gyógyszertár bocsánatkérő levele: "A személyzet által követett protokoll szerint először értelmezik a receptet, kiszűrik a kábítószereket, ezt sokszor intuitív módon teszik, majd döntést hoznak. Amikor hiba csúszik akár a mentális, akár a fizikai választás folyamatában, az egyén számára nehéz eldönteni, hogy az az ő saját hibája-e, hiszen az agya megfelelően választott."

Ötödik helyezett lett az idén a Marks and Spencer címkéje a sült csirkés salátán: "most sült csirkével".

Ezt követi az SMEG egy hűtőszekrény mellé adott használati útmutatóval:
"Ezen a ponton egyszerre nyomja meg a P1 és a P2 gombokat, ekkor felvillan a 'vége' felirat.
- Ez üzembe helyezi a mosogatógépet, amikor akarja.
- Egymás után megnyomva a TÖRLÉS PROGRAM (5) gombjait, láthatóvá válnak a törölt órák számai, amennyivel előbb el akarja indítani a gépet.
- A kijelző bekapcsolása a mosogatógép állapotától függ.
- Megnyomva a kívánt program gombját (lásd a táblázatot), kigyullad a megfelelő lámpa, ami jelzi, hogy a folyamat elindult, és a KIJELZŐN (9) megjelenik a hátralévő idő is."

Fotó: EPA
Arnold Schwarzenegger

A hetedik helyezett az úgynevezett Szociális Alap szabályzata az anyasági és temetési (általános) támogatásról: "A szabályzat szándéka szerint a személyt egy poligám kapcsolat részének tekintjük, de ha a kapcsolatnak több, mint két részese van, akkor az egyiket a házaspár vagy a nőtlen pár részesének tekintjük. (...) Ha a szabályzat másképp nem rendeli, bármely utalás egy számozott szabályra egy szabály, amely az adott számot viseli ebben a szabályzatban, és bármely utalás egy számozott paragrafusra egy olyan paragrafus, amely ezt a számot viseli."

A betonbiztos szabályozást követi a Standard Life egy hasonlóan jól körülhatárolt mondattal: "Az alapító ezennel kijelöli a rendkívüli kurátort, aki ezennel elfoglalja állását az irányelveknek megfelelően, ahogy az a szabályzatban szerepel, és a kifizetendő pénzösszegek a szabályzatnak megfelelően rögzítettek, DE MINDIG LESZÁMÍTVA azt az összeget, amelyet a Standard Life Nyugdíjterve tartalma (lásd a továbbiakban: szabályzat), és átadásra kerülnek a különleges kurátornak.

Egy egészen rövid mondattal érte el a kilencedik helyet a Warburtons pékség egy hirdetésével, amelyet a Fűszeres című lapban jelentettek meg: "Indulásként 550 TVRs - és 34 millió font prémium-lehetőség - meg vagyunk győződve róla, hogy a helyzet magaslatára fog emelkedni."

A tízes lista utolsó helyére Yousef El-Deiry került egy cikkével, amely a JMC légitársaság Intercom nevű lapjában jelent meg: "Ahogy belépünk a nyári szezon utolsó harmadába, szembenézünk az eljárással, ami történelmileg az előfejlődést jellemzi filozófiai értelemben, elbocsátják az ideiglenes alkalmazottakat. (...) Akit a kígyó megmar..., és a történelem mutatja, hogy hídjaink milyen könnyen égnek, és milyen könnyen elveszíthetjük pillanatnyi fölényünket, ha hagyjuk felülkerekedni a rosszindulatot. Mint a verseny utolsó állomása, amikor mellénk áll vagy elpártol tőlünk a szerencse, hősök születnek és halnak, ez nem kétséges, és nincs vége, amíg a kövér hölgy énekel". El-Deiry 7 bekezdésen át tartó gondolatmenetét az alábbiakkal fejezi be: "Mi ez a közhely a kollégák körül? Mindig van valami igazság a közhelyekben: a legrosszabb dolog a tengeren történik, amikor esik, zuhog és még egy vak mókus is találhat egyszer makkot."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK