A kongói temetkezési szokások is felelősek lehetnek az ebola gyors terjedéséért. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint, ha a helyiek nem érintik meg halottaikat, lelassítható a járvány terjedése. Az ebola mostani "kitörésében" eddig 29 haltak meg.

A helyi temetési szokásokat okolják a kongói ebolajárvány gyors terjedéséért. Az Egészségügyi Világszervezet egy szakértő csoportot küldött a térségbe, hogy segítsék a helyiek küzdelmét a vírussal. A szakértők szerint az ebola terjedése jelentősen lelassítható lenne, ha a helyiek nem érintenék meg halottaikat.

A kongói temetkezési szokások szerint a gyászszertartásra összegyűlt rokonok megérintik a halottat, hogy ezzel kifejezzék: nem félnek a haláltól. A szakértők szerint el kellene érni, hogy az áldozatok családjai ne érintsék meg a holttestet. A világszervezet szakértői azt javasolják, hogy a holttest megérintése helyett az ebolában elhunytak esetén inkább azt a szertartást alkalmazzák, amikor idegenben meghalt családtagnak adják meg a végtisztességet - írja a BBC News.

A kongói egészségügy minisztérium jelentése szerint eddig összesen 48 emberéletet követelt a járvány legutóbbi kitörése. A minisztérium szerint további kilencvennyolc ember "veszélyeztetett" - ők fertőzöttekkel kerültek kapcsolatba, ezért lehetséges, hogy maguk is megkapták a járványt. Az ebola magas lázzal, hasmenéssel és vérzéssel járó vírusos megbetegedés. A járvány legutóbbi 2002-es kitörésekor több mint száz ember halt meg rövid idő alatt, Kongó nyugati területein.