Falkland-háború: atomfegyver volt a brit hajókon

Atomfegyverek voltak a brit hadihajókon az 1982-es falklandi háború idején - közölte pénteken a brit védelmi minisztérium.

"A fegyverek WE177 típusú nukleáris vízibombák voltak - mondta egy szóvivő.- Ezek a taktikai flottaegységnél voltak, amikor az dél felé hajózott, de sohasem kerültek be a Falkland-szigetek vagy bármely dél-amerikai ország területi vizeire. A döntés úgy szólt, hogy a fegyvereket át kell adni más, hazafelé tartó hajóknak."

A szóvivő hangsúlyozta, hogy soha nem volt semmiféle szándék a fegyverek bevetésére. Mint mondta, a brit kormány most először ismerte el, hogy az Argentína által elfoglalt szigetek visszavételére összeállított flottaegységet atomfegyverekkel szerelték fel. Hozzátette, hogy az információt továbbították az argentin kormánynak is.

A védelmi szóvivő megjegyezte ugyanakkor: rutinszerű gyakorlat volt a nyolcvanas években, hogy a brit felszíni hadihajók nukleáris fegyverekkel hordoztak. E gyakorlat 1993-ban szűnt meg véglegesen.

Az információ azután került napvilágra, hogy egy újságíró a múltbeli atombalesetekről érdeklődött. Kiderült, hogy a taktikai flottaegységről a visszatérő hajókra való átrakáskor számos alkalommal megsérültek a vízibombákat tartalmazó konténerek. A szóvivő elmondása szerint azonban egyetlen ilyen károsodás sem volt súlyos, és a fegyverekben sohasem esett kár.