Húsz év Szarajevó ostromáért

A hágai nemzetközi törvényszék húsz év börtönbüntetésre ítélte a boszniai háború alatt Szarajevót ostromló szerb tábornokot. A bosnyák fővárost 44 hónapon keresztül próbálták bevenni a szerb csapatok. A tábornokot emberiség elleni és háborús bűntettekért ítélték el.

Húsz év börtönt kapott Szarajevó ostromáért Stanislav Galic volt boszniai szerb tábornok. A bosnyák fővárost az 1992 és 95 között zajló boszniai háború idején, 44 hónapon keresztül ostromolták a boszniai szerb csapatok. Galic 1992 szeptembere és 1994 augusztusa között vezette a Boszniai Szerb Köztársaság 18 000 fős, Szarajevót ostromló seregét - tudósít a Reuters hírügynökség

A tábornok ítéletének indoklásában a testület elsősorban a polgári személyekre irányuló folyamatos tüzérségi tüzet és orvlövész tevékenységet említette. "Több száz civil meghalt, és több ezren sérültek meg az aknatűzben vagy az orvlövészek tevékenysége miatt a vádiratban szereplő időszakban. Szarajevó egyetlen polgári lakosa sem volt biztonságban" - jelentette ki Alphons Orie bíró.

KAPCSOLÓDÓ CIKK